БНБ предупреди за значително увеличаване на лихвите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:26 / 15.10.2022
577
Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат значително, прогнозират от БНБ. Прогнозата е част от икономическия анализ, изготвян от Централната банка.

Най-сериозното увеличение на лихвените равнища ще бъде през четвъртото тримесечие на тази година и първата половина на следващата, смятат експертите от БНБ.

Прогнозата им идва въз основа на започналото затягане на монетарната политика от страна на Европейската централна банка. От БНБ припомнят, че текущите лихви са много ниски в исторически план.

От втората половина на 2023 г. лихвените проценти по депозитите и кредитите ще се стабилизират на достигнатите по-високи равнища в съответствие с пазарните очаквания за динамиката на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, допълват от БНБ.

Догодина се очаква забавяне на растежа на кредитите за домакинствата и нефинансовите предприятия, като условие за това са повишаващите се лихви и по-ниската спрямо настоящите нива на инфлацията. Тенденцията може да бъде обърната през 2024-та година.

През целия прогнозиран период ще продължи увеличаването на депозитите, което ще е подкрепено от по-високите лихви по тях и очакваното покачване на заплатите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).