БНБ предупреждава за риск при купуването на виртуални валути

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
11:42 / 15.02.2018
1627
Българската народна банка се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути, без да са наясно с рисковете. Това се посочва в съобщение на БНБ, разпространено и до медиите.

Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали. БНБ се позовава и на позицията на Европейските надзорни органи.

В позицията от по-рано тази седмица се предупреждават европейските потребители относно риска от закупуване на цифрови валути. Органът алармира, че криптовалутите са с висок риск и са нерегулирани продукти, които не са подходящи за инвестиции, спестявания и като инструменти за пенсионно осигуряване.

Европейските надзорни органи са обезпокоени, че растящият брой потребители, закупуващи цифрови валути, не са наясно с рисковете. Криптовалути като биткойн, според институцията, са свързани с голяма нестабилност на цената и показват ясни признаци на ценови балон.

Те не са регулирани в съответствие със законодателството на ЕС, което означава, че потребителите на цифрова валута няма да могат да се възползват от защитата, свързана с регулираните финансови услуги.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).