БНБ внесе доклад за КТБ в Народното събрание

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:49 / 28.10.2014
1856
УС на БНБ внесе днес в Народното събрание доклад "Събитията и предприетите действия, свързани с "Корпоративна търговска банка" АД и Търговска банка "Виктория" ЕАД".

Докладът, който съдържа детайлна информация за събитията и всички предприети действия и взети решения от БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (датата на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент, е публикуван на сайта на БНБ.

Стремежът на БНБ е да подпомогне народните представители при вземането на своевременни и адекватни решения, отчитайки кратките срокове, свързани със срока на специалния надзор върху двете банки, който изтича съответно на 20.11.2014 г. за КТБ и на 22.11.2014 г. за ТБ "Виктория", се посочва в съобщение на БНБ.

УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание.

БНБ остава на разположение на народните представители със своя експертен потенциал и е готова по всяко време да отговори на допълнителни въпроси и да предостави допълнителна информация в рамките на компетенциите си, включително при разработването на нови законодателни решения, ако 43-тото Народно събрание прецени, че такива са необходими, се казва още в съобщението.

В доклада от БНБ припомнят, че на основа на данните от анализа, оценката и заключението на одиторските фирми за размера на необходимите обезценки се очаква КТБ да отчете пред управление "Банков надзор" на БНБ отрицателен собствен капитал. След получаването на финансовите и надзорните отчети следва законовото задължение за отнемане лиценза на банка, която има отрицателен собствен капитал, като решението за отнемане на лиценза се взема в срок до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособността.

Следва искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ, а до 20 работни дни от датата на решението за отнемането на лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва изплащането на гарантираните размери на влоговете.

Други решения и действия на БНБ и/или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, вкл. свързани с преструктуриране на КТБ, ще бъдат възможни единствено ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, се посочва в доклада.

Виж коментарите (0)

Още по темата (211):
30.01.2024 Окончателно: Цветан Василев с европейска заповед за арест
22.01.2024 Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в Софийска градска прокуратура
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
20.04.2023 Цветан Василев е обявен отново за издирване с Червена бюлетина на Интерпол
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).