Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БСП иска одит на "Автомагистрали" за поръчките за 4 млрд. лева
Автор: Екип Varna24.bg 17:02 / 09.12.2020Коментари (2)951
©
През последните две години на държавното дружество "Автомагистрали" са възложени поръчки за между 3 и 4 млрд. лева, а то от своя страна ги е възлагало на подизпълнители, което е заобикаляне на българското законодателство, стана ясно на брифинг на БСП. Левицата поиска одит на дружеството, за да бъде осветлена дейността му.

"Това дружество показа как по най-безочлив начин може да се заобикаля българското законодателство, в случая Закона за обществените поръчки“, категоричен е Георги Свиленски, зам.-председателя на Парламентарната група на "БСП за България.

Свиленски зададе въпроси към регионалния министър:

С колко фирми работи държавното дружество?

Превъзлага ли на подизпълнители своите обекти?

Каква техника, какъв капацитет, хора, ресурси и потенциал има това дружество да изпълнява тези поръчки?

Народният представител напомни, че министър Петя Аврамова твърди по отношение на това дружество, че Закона за обществените поръчки се изпълнява. Но в същото време на практика се случва друго, посочи той и поясни: "Автомагистрали" възлага на подизпълнители и истината е една - пряко договаряне. Канят се конкретни фирми, не повече от 10. 90% се изпълняват от десетина фирми, които ограбват българските граждани и които пълнят чекмеджетата на нечии спални. За тези 400 фирми, които говори г-жа Аврамова, че имат договор с фирмата "Автомагистрали" са за съвсем други дейности или по-скоро за 10 % от общата сума“.

По данни дружеството разполага общо с 3 багера, 1 булдозер и 3 багера, както и 2 безпилотни дрона, според Свиленски.

"Най-голямата държавна инженерна пътно-строителна фирма разполага с 9 инженери, 11 геодезиста,  1 геололог и 20 счетоводители. Това счетоводна или строителна фирма е. Сега си обясняваме защо има 20 счетоводители – защото 4 млрд. лв. трябва да се осчетоводят между 10 фирми и не да се свърши работа с тях.“, констатира депутатът от левицата  и уточни още: "Тези, които трябва да свършат работа - работници, строителство и поддръжка на пътища – са 41 човека. Това са хората, на които България и българското общество очакват да построят 225 километра магистрала Хемус. Тези 41 човека трябва да усвоят между 3 и 4 милиарда“.

Отговорите на всички тези въпроси от левицата искат да бъдат даени от институциите, затова парламентарната група на “БСП за България“ предприема няколко действия. БСП внася проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на държавните дружества “Автомагистрали“ за периода 01.01.2016 – 31.12.2020 година.

Левицата прави предложение, свързано с промяна в Закона за обществените поръчки, което бъде гледано и от Правната комисия на Народното събрание.

"От БСП предлагаме да може да се възлага поръчка на държавни и каквито и да е било фирми, само когато могат да извършат 90% от дейността си, когато имат капацитета, имат хората, имат потенциала и инженерите.“, обясни Свиленски. По думите му за останалите 10% могат да се наемат допълнително подизпълнители.

"Тези две предложение ще дадат светлина как работят автомагистрали, как се възлагат поръчките, как се изпълняват и а какво е качеството на изпълнение“, обобщи той. Социалистът е категоричен, че по този начин ще се даде отговор как се пълнят нечии чекмеджетата на управляващ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тоя овчи кон се събуди. Баджанака на президента къде спа толкова години да пита ?
0
 
 
Добро утро,че това е практика от десетилетия,до сега къде спяхте.Повечето"олигарси"са на хранилка от бюджета.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: