Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
БСП внася вота на недоверие за корупция
Автор: Екип Varna24.bg 10:57 / 15.07.2020Коментари (0)829
©
Пети опит да свали кабинета "Борисов 3" ще направи БСП другата седмица. Тогава се очаква да са дебатите по вота на недоверие за корупцията, който червените ще внесат днес. Мнозина анализатори свързваха обсъждането на вота с датата 16 юли. Причината - в неделя лидерката на БСП Корнелия Нинова призова в деня на дебатите по вота пред Народното събрание да има масов протест.

"Този модел на управление може да бъде сменен по два начина - под натиска на протестите или с вот на недоверие. Ще успеем заедно и ще бъдем по-силни, ако ги съчетаем в едно", призова тя хората да излязат на улицата.

А от посолството на САЩ още миналата седмица предупредиха съгражданите си, че протести у нас ще има поне до 16 юли. Според правилника на Народното събрание обаче разискванията по вота трябва да са не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни след внасянето му. Това означава, че ще са следващата седмица.

Гласуването по вота пък ще е не по-рано от 24 часа след приключването на дебатите. Интересното обаче е, че в правилника на парламента няма краен срок за провеждане на гласуването и то може да бъде отлагано за неопределено време, коментираха депутати. Предварителните сметки показват, че вероятността вотът да мине е малка. За да падне правителството, опозицията не просто трябва да надделее в гласуването, а трябва да събере 121 гласа - 50%+1 от половината депутати. На гласуванията и на четирите досегашни вота, внесени от БСП, червените са получили подкрепа единствено от ДПС И са имали между 99 и 104 гласа, колкото са двете групи в пълен състав. Запитана в неделя дали очаква подкрепа от ДПС, Нинова обаче отговори отрицателно. Тя обясни, че от ДПС са отказали поканата на червените за предварителна среща по изработването на общи мотиви за вота.

Каквито и разногласия да има между партньорите от управляващата коалиция пък, когато става въпрос за спасяване на правителството, те са единни. Това прави сигурни 116 гласа. Към тях се прибавят и 8-те независими - на "Атака" и отцепниците от БСП и ДПС, и така сметките на управляващите вече са излезли - получават 124 гласа. На три от вотовете досега правителството е било подкрепено и от 12-те депутати от "Воля". На последния обаче - през януари тази година, хората на Веселин Марешки са гласували с "въздържал се". На предстоящия вот обаче вероятно отново ще застанат зад управляващите, защото преди дни Марешки заяви, че кабинетът трябва да довърши мандата си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: