Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Балабанов: Няма как да допуснем държавата да продължи да бъде управлявана от Асен Василев
Автор: Йоланда Пелова 16:30 / 28.05.2023Коментари (0)978
© Фокус
Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 25.05.2023 г.)



Политиката в държавата ни е доста нестабилна. Като имаме предвид, че политическата криза се характеризира основно със своята предсказуемост, как вие и вашата партия гледате на случващото се у нас? 

Ами със срам да ви кажа, защото като български гражданин, като общество допускаме отново да се подиграват и да ни лъжат директно в очите. Защо ви го казвам? Защото сега може да си кажете: "Е, те говорят така, защото примерно представляват някакви част от обществото“ – не, виждате какво се случва в парламента вече кой поред парламент в последните две години.

В момента сме на прага на едно новосформирано правителство на лъжата и на алчността, едновременно комбинирано, защото едните бяха създадени с идеята да премахнат другите, арестуваха Бойко Борисов преди една година и се възмущаваха как главният прокурор им пречи, за да го вкарат в затвора, сега ще управляват с Бойко Борисов и най-вероятно ще го пазят от главния прокурор, за да не го вкара. От другата страна Бойко Борисов говореше, че това се политически аматьори, визирам "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, че с тяхната финансова политика и особено действията на Асен Василев като финансов министър е главният виновник за това инфлацията да е толкова висока в България, финансовата криза да е толкова дълбока в държава, и виждаме как в момента двете партии имат готовност да управляват, ами са договорили и политически кабинет, въпреки призивите на една по-голяма част от парламентарните групи в този парламент, които предлагахме, включително и ние, по-скоро експертен профил и експертно правителство, равно отдалечено политическо, за да извади държава от кризата.

Срамувам се да ви кажа право, защото с лека ръка "Продължаваме промяната“ излъгаха над 600 000 българи, които се подлъгаха да гласуват за тях, и резултатите няма да са хубави. 

Вашият лидер Слави Трифонов каза, че "сте на страната на отвратените, а не на страната на отвратителните“.  

Точно така, на страната на отвратените сме, защото отвратителните се събраха, какво да ви кажа. "Има такъв народ“ в тази ситуация ще бъде абсолютно опозиция на това, което се случва, защото сега ние няма как да допуснем държавата да продължи да бъде управлявана от Асен Василев, защото няма какво да се лъжем, академик Денков, който стана академик докато беше депутат, а министърпредседателската му функция в бъдеще е само фасада – реалният министър-председател според мен ще бъде Асен Василев, и това е абсолютно опасно за държавата като ефекти, ще бъде срутено според мен много бързо. 

Г-н Балабанов, казвате, че ще бъдете категорично опозиция, но когато и законопроектите, и управленските решения са в резултат на много компромиси, както обявиха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“ - "Демократична България“, няма ли да е много трудно да бъдете една опозиция, която да ги атакува?  

В това Народно събрание има наистина важни неща, които трябва да се случват. На първо място, разбира се, е бюджетът на държавата. Сега обаче с такъв бъдещ финансов министър аз не съм убеден, че този бюджет ще бъде добре направен и предложен. Така че "Има такъв народ“, и ние като народни представители в този парламент ще осъществяваме контрол и ще гледаме, и ще търсим дявола в детайлите, защото всяко едно изречение в един законопроект може вместо в полза на обществото да го тласне в полза на тези, които го подготвят, за да се облагодетелстват от него. Тоест реален добър бюджет – да, но популистки, ляв, комунистически бюджет – не, разбира се. Защото още повече ще се задълбочи кризата. От друга страна съдебна реформа – да, но овладяване на примерно регулатори, като КПКОНПИ и такъв тип органи, с идея да бъдат превърнати в бухалка – не. Разбира се, законодателство по План за възстановяване и устойчивост – да. Така че има важни неща, които "Има такъв народ“ ще подкрепя само ако са в полза на българските граждани. За всичко друго ние ви информираме своевременно, за да знаете истината.  

Важни неща които да бъдат в полза на българското общество. Г-н Балабанов, формулата за кабинет с втория мандат и с ротационен премиер. Ще използват ли според вас този втори мандат, този период, за да се сведат до минимум неблагоприятните ефекти, които могат да възникнат, или напротив, очаквате ситуацията у нас да се влоши? 

Първо, вариантът ротация на премиери за мен е противоконституционен в рамките на нашата парламентарна демокрация. Това е абсолютна глупост на прост език и е някакъв ход, договорен само и само, в името на това: заедно ще управляваме, обаче ще казваме на хората, че ние нямаме нищо общо с другите, в интерес на това общество нещата да се развиват. Това са пълни глупости, казвам ви, давам ви пример и на вас, като мои колеги журналисти, да им задавате тези въпроси и да ги питате. Когато дойдат вторите девет месеца, хипотетично да предположим, че първият мандат там, първите девет месеца на акад. Денков приключват и идва времето за втория премиер. Това не означава директна смяна.

А първо подаване на оставка.

Да, единият подава оставка, идва и се избира другия. Подавайки оставка акад. Денков, трябва заедно с него да подаде оставка цялото правителство, т.е. това минава през една сложна процедура в Народното събрание, след което по Конституция отново президентът връчва мандата на първата политическа сила, която издига за министър-председател хипотетично г-жа Габриел, и тогава трябва да има нов избран състав на Министерски съвет. Не е просто единият подава оставка и идва другият, а цялото правителство пада и трябва да се избере нов. Въобще, това ще е един много сложен процес и не знам въобще ще се стигне ли до него, ако такъв формат издържи изобщо. Така че мъртвородена е тази идея и даже се забавляваме с някои от колегите. Казват, че това са две различни бременности, от които няма да се роди нищо хубаво за България. 

Различни бременности? 

Да, от които наистина няма да произтече и да се роди нищо хубаво за България, а напротив. Така че ще видим всъщност какво се случи. Сложен е процесът, не е лек и наистина е на ръба на Конституцията. Не знам защо продължаваме като общество – аз не, разбира се, в лично качество, но сигурен съм, че има хора, които може и да се хванат на поредната въдица. 

Г-н Балабанов, виждаме какво се случва и по другите върхове на държавата – войната в прокуратурата. Там до какво според вас ще доведе всичко това? 

Ами какво да ви кажа, това, което наблюдавахме в последните дни от страна на главния прокурор, доказва, че всъщност в последните години у нас не е имало независимост на властите. Напротив, действали са в абсолютна зависимост съдебна власт с изпълнителна, със законодателна, което не е принцип в Българската конституция. Друг е въпросът защо чак сега г-н Гешев започна да говори, а три години мълчеше и ги пазеше същите тези, срещу които днес въстава по този начин. Това е негов проблем. Тук проблемът не е човекът, т.е. лесно може да се смени един и да се постави на неговото място друг. Важно е да намерим сили да реформираме системата като такава, защото една система, ако позволява на човека да се изявява по този начин и хипотетично да бъде зависим и контролиран от други сили, до нищо няма да я докараме, защото хубаво, този пример – махаме Гешев, слагаме Пешев.

Дайте да реформираме тази система, за да не допускаме повече такива неща да се случват, и да видим дали ще има воля. Ето пример за конституционно мнозинство. Ако има смисъл тази реформата да се извърви докрай, ще я извървим, но само ако има смисъл. Ако няма и тези, бъдещите управляваш имат за цел да го махнат просто, за да си сложат нов удобен за тях човек, няма да стане. 

Какви законодателни програми бихте подкрепили вие? 



Реална съдебна реформа, реална и практична съдебна реформа. Бюджет задължително, и то да се надяваме дясноориентиран и по възможност добре ревизиран, за да не може нито да е зле на обществото, нито да ни вкара в нова дългова спирала. От друга страна, необходими са закони по т.нар. План за възстановяване и устойчивост. Разбира се, Законът за домашното насилие – ето, днес в пленарна зала те не подкрепиха нашия законопроект, на "Има такъв народ“, който за разлика от законопроекта на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната“, наистина се отнасяше към домашното насилие върху жени, върху мъже, върху такъв тип взаимоотношения и семейни отношения между два пола, а не между 36 пола.

Защото ако погледнете законопроекта на ГЕРБ и "Продължаваме промяната“, замаскирано под идеята за борба срещу домашно насилие, са вкарани почти всички точки от Истанбулската конвенция – нещо, което ние няма да допуснем да се случи в България. Ако случайно го приемат, ще сезираме Конституционния съд, за да може България да излезе със становище. Никой не може да ни задължи да променим ценностната си система и да изпълняваме някакви неща, които не са ни присъщи като общество. Така че наистина има практични неща, зад които заставаме, но има и такива, срещу които яростно ще се борим. И затова "Има такъв народ“ ще бъде според мен доста ярка опозиция на това, което се готви. Сега да видим дали ще мине, защото като гледам, един ренегат утре ще дава нова пресконференция. Как ще изглеждат "Продължаваме промяната“ и как ще се чувстват с такива представители в техните среди. Така че е интересно при всички положения.



Още по темата: общо новини по темата: 936
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: