Балтова: Варна беше сред най-добрите дестинации за туризъм това лято, отчитаме 70% ръст на гости за страната

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:30 / 14.09.2021
2360
Варна беше сред най-добрите дестинации за туризъм това лято. Туристическият сектор има нужда от аплодисментите на цялата държава, както лекарите, защото той е лицето на България. Това заяви на брифинг в курортен комплекс "Златни пясъци" служебният министър на туризма Стела Балтова, предаде репортер на Varna24.bg.

Според нея страната ни изпраща един много успешен, макар и кратък сезон, като за трите активни месеца отчитаме 70% ръст на туристите спрямо миналата година.

От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали в страната, от които по-голямата част са българските туристи - 2,3 милиона туристи, 1,4 милиона са чужденци.

Най-много са туристите от Румъния - 582 000. 60% ръст има и на посещенията от Германия, а от Полша - 96%, сподели министър Балтова малко преди срещата с туристическия бизнес от Варна и Добрич. 

"Един въпрос, който поставихме на Националният съвет по туризъм, е проблема с кадрите, взехме решение да начертаем дългосрочна стратегия в тази насока. Дефицитът в човешкия персонал в туризма не е сезонен, той е целогодишен. Този въпрос се обсъжда на всички нива. Правителството и служебният кабинет продължи политиката за компенсиране на персонала и туристическия бизнес в условията на епидемия, в която той работи.Туризмът трябва да бъде подкрепян от страна на държавата.

Успяхме да подпомогнем туроператори, които имат задължения към своите клиенти. Бяха одобрени 17 млн. лв., остана една сума от над 5 млн.лв., която също ще отиде при туроператорите. Екскурзоводите се оказаха част от туристическия бизнес, която не беше забравена, но остана изолирана тотално от предприетите мерки в бизнеса.

Това, което направихме, е да сключим договор с четирите организации на екскурзоводите и те имат задача да подготвят материал и презентация, които ще бъдат използвани в маркетинговите активности. Сложихме началото за развитие на концепцията в Закона на туризма за 9-те туристически района, това е една много модерна концепция, която предвижда тези райони да са самостоятелни единици, да вземат решения ие самофинансират. Трябва да осъзнаем колко важен отрасъл е туризма за икономиката на страната.

Туристическият сектор е основният, който трябва да бъде подкрепен, защото той има нужда и от нашата подкрепа като туристи. Туристическият сектор заслужава да получи като лекарите аплодисментите на цялата държава, защото той е лицето ни пред целия свят и е в комуникация с всички", коментира министърът на туризма край Варна.  

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (61):
27.09.2021 Днес е последният ден с високи температури
26.09.2021 Очакват ни високи температури и днес
23.09.2021 Циганското лято няма да ни подмине
15.09.2021 Илин Димитров: Следващият сезон ще е по-добър, но ще има все по-малко желаещи да работят в туризма!
14.09.2021 Хотелиер от Варна: Високи обороти, но сезон от 40 дни! Прецакани сме! Годината е нулева!
14.09.2021 От неделя се очаква влошаване на времето
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).