Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Балтова: Варна беше сред най-добрите дестинации за туризъм това лято, отчитаме 70% ръст на гости за страната
Автор: Пламена Николова 13:30 / 14.09.2021Коментари (0)2051
Варна беше сред най-добрите дестинации за туризъм това лято. Туристическият сектор има нужда от аплодисментите на цялата държава, както лекарите, защото той е лицето на България. Това заяви на брифинг в курортен комплекс "Златни пясъци" служебният министър на туризма Стела Балтова, предаде репортер на Varna24.bg.

Според нея страната ни изпраща един много успешен, макар и кратък сезон, като за трите активни месеца отчитаме 70% ръст на туристите спрямо миналата година.

От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали в страната, от които по-голямата част са българските туристи - 2,3 милиона туристи, 1,4 милиона са чужденци.

Най-много са туристите от Румъния - 582 000. 60% ръст има и на посещенията от Германия, а от Полша - 96%, сподели министър Балтова малко преди срещата с туристическия бизнес от Варна и Добрич. 

"Един въпрос, който поставихме на Националният съвет по туризъм, е проблема с кадрите, взехме решение да начертаем дългосрочна стратегия в тази насока. Дефицитът в човешкия персонал в туризма не е сезонен, той е целогодишен. Този въпрос се обсъжда на всички нива. Правителството и служебният кабинет продължи политиката за компенсиране на персонала и туристическия бизнес в условията на епидемия, в която той работи.Туризмът трябва да бъде подкрепян от страна на държавата.

Успяхме да подпомогнем туроператори, които имат задължения към своите клиенти. Бяха одобрени 17 млн. лв., остана една сума от над 5 млн.лв., която също ще отиде при туроператорите. Екскурзоводите се оказаха част от туристическия бизнес, която не беше забравена, но остана изолирана тотално от предприетите мерки в бизнеса.

Това, което направихме, е да сключим договор с четирите организации на екскурзоводите и те имат задача да подготвят материал и презентация, които ще бъдат използвани в маркетинговите активности. Сложихме началото за развитие на концепцията в Закона на туризма за 9-те туристически района, това е една много модерна концепция, която предвижда тези райони да са самостоятелни единици, да вземат решения ие самофинансират. Трябва да осъзнаем колко важен отрасъл е туризма за икономиката на страната.

Туристическият сектор е основният, който трябва да бъде подкрепен, защото той има нужда и от нашата подкрепа като туристи. Туристическият сектор заслужава да получи като лекарите аплодисментите на цялата държава, защото той е лицето ни пред целия свят и е в комуникация с всички", коментира министърът на туризма край Варна.  

Повече вижте във видеото!




Още по темата: общо новини по темата: 61
27.09.2021 »
26.09.2021 »
23.09.2021 »
15.09.2021 »
14.09.2021 »
14.09.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: