Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Баничка за 1.80 лв. докара куп главоболия на собственик на баничарница
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 25.03.2023Коментари (0)52174
©
Неиздаден касов бон за 1.80 лв. при покупка на баничка от закусвалня в Разлог докара на собственика наказание от Националната агенция по приходите (НАП), квалифицирано като "висока обществена опасност“. При акция на инспектори по приходите "под прикритие“ била направена контролна покупка в цех за закуски, стопанисван от ЕТ "Ивана – 2001" на Иванка Найденова.

Продавачът не издал касова бележка от фискалния апарат, който бил в работен режим. Тогава данъчните се легитимирали и извършили проверка на апарат, при която установили касова разлика от 2.10 лв. Съставен бил протокол в присъствието на продавача и упълномощен представител на търговеца, въз основа на който е издадена заповед за запечатване на цеха за 14 дни.

Принудителната административна мярка е атакувана пред Административен съд от търговеца, който за първи път е засечен в такова нарушение. Контролните органи от НАП поддържат издадената заповед, която е мотивирана с негативните последици за фиска вследствие нарушението.

Цехът за закуски, от който се извършват директни продажби, се намира в центъра на Разлог и работи от 1999 г., като при данъчната проверка бил отчетен оборот до 10:35 ч. в размер на 112.10 лв. Това според проверяващите им дало основание да счетат, че  нарушението е извършено при обстоятелства, обуславящи извод за "висока обществена опасност“, тъй като търговецът не е въвел организация относно отчитане на продажбите.

Посочено е, че срокът на мярката – 14 дни за запечатване на цеха, е "съразмерен на тежестта“ на деянието, както и с "необходимото време за създаване на нормална организация на работа за отчитане на търговския оборот от дейността“.

Съдия Георги Иванов, който е разгледал делото, не открива разумен довод за 14-дневно преустановяване на стопанската дейност на цеха като условие за въвеждане на нормална организация на работа.

"Дългогодишният опит на търговеца при осъществяване на дейност и констатирането на първо нарушение са поставени в необясним контекст спрямо посочената "висока обществена опасност“ на нарушение, чийто резултат се предопределя от еднократен пропуск да се издаде касов бон за продажба на стока на стойност 1.80 лв.“, посочва в мотивите си съдия Иванов.

Според него заповедта е немотивирана, което я прави незаконосъобразна, и я отменя. НАП е осъдена да изплати 400 лв. на разложкия търговец за адвокатски хонорар. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Заповед за запечатване за 14 дни е била издадена от  НАП и за пицария в центъра на Сандански. Проверяващите данъчни "под прикритие“ извършили контролна покупка на стойност 27.80 лв., при която получили касова бележка, но пък установили, че върху нея липсва QR код, което е задължителен реквизит. Според служителите на НАП се касае за нарушение, изразяващо се в използване на фискално устройство от неодобрен тип, което означава, че регистрираните през него продажби изцяло могат да се приемат като укрити.

Въпросното фискално устройство се използва в пицарията от 30.01.2020 г. до 09.01.2023 г., т.е. за период от около 3 г. Това означава, че през този период дружеството не е отчитало реално натрупаните в обекта обороти, съответно некоректно е определило размера на данъците, считат от НАП. Те дори направили сметка колко данъци евентуално биха се укрили само ако се вземе за база контролната покупка на стойност 27.80 лв.

"Ако приемем тази сума, въпреки че обектът е с висока посещаемост в центъра на Сандански, която реализира всеки ден, и се умножи по 365 дни, това дава оборот от 10 147 лв. и съответно 10% данък е 1014 лв. За 3-годишния период данъкът, който е укрит, е 3044.10 лв., при това приемайки, че единственият оборот е в размер на контролната покупка.

Тоест, макар и да изглежда незначителна контролната покупка, ако сумата се вземе и се натрупа в годишен план, а тук още повече е за 3-годишен план, имайки предвид, че дружеството има реализирани повече от тези обороти, се касае наистина за укриване на данъци", мотивират се данъчните.

Тази аритметика е представена от адвоката на НАП на делото в Административен съд – Благоевград, образувано по жалба на бизнесмена Атанас Голаков, представляващ "Лан – 2015" ООД, което стопанисва пицарията в Сандански.

Съдия Димитър Думбанов е отменил  разпореждането на НАП за предварително изпълнение на заповедта, а сега предстои да се произнесе и по същество.

В последния списък на НАП на обектите, подлежащи за запечатване заради неиздадени касови бонове или неизрядни фискални апарати, фигурират десетки търговци от Пиринско, като някои даже и по два пъти.

Сред нарушителите са пицарията в Сандански и цехът за закуски в Разлог, както и механа в Банско, ресторант в Гоце Делчев, поне 7 магазина за плод и зеленчук в Благоевград,  "турски“ хранителен магазин, бирена борса на Зелендолско шосе, фитнес център, два салона за красота, увеселителният парк в Белица и много други.

След всяка хайка на НАП в съда постъпват десетки жалби на търговци срещу заповеди за запечатване. Решенията са в полза на търговците най-вече когато нарушението е първо и за малка сума, показва съдебната практика.

Търговците предпочитат да платят санкциите за нарушенията пред това обектите им да бъдат запечатвани. Законът задължава служителите на НАП да прилагат и двете, поради което съдия Ваня Вълкадинова от Административен съд – Благоевград отправи преюдициално запитване до съда на ЕС в  Люксембург за това дали е допустимо за едно и също нарушение да се издава наказателно постановление с имуществена санкция, както и принудителна административна мярка за запечатване на търговския обект.

Решението  се очаква през месец май, като някои административни съдии предпочитат да спират делата с такъв предмет, докато не се произнесат европейските магистрати.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: