Банка кръв "на черно" стига до 600 лева: Най-скъпи са тези за редките кръвни групи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:25 / 12.12.2023
841
Проблемът с кръводаряването се задълбочава и близките на пациенти, които чакат за операции, са в невъзможност да осигурят нужните банки кръв. В Русе кръводарителният център прави всичко възможно да има кръв и кръвни продукти за спешни случаи, но за останалите болни се изисква от близките да намерят кръводарители. 

"И там започва една въртележка, в която се замесват много хора – близки, чакащите пред центъра "кръводарители“, работещите в центъра, които ги анкетират, внимавайки те да не заблудят лекаря, влизат в една схема, за която никой няма вина“, казва председателят на Общинския съвет на БЧК - Русе Алисе Муртезова, цитирана от Русе Медиа.

В момента "на черно“ кръводарители срещу заплащане, които са главно от малцинствата, вземат между 400 и 600 лв. за банка кръв. Най-скъпо струват банките за редките кръвни групи, които трудно се намират – В отрицателна и 0 отрицателна. Има и случаи на измами, при които се иска авансово плащане по интернет, след което обаче близките на пациента остават и без кръв, и без пари.

 

За да се реши кризата с кръводаряването има някои основни неща, които трябва да се променят, смята Алисе Муртезова. Някога проблем нямаше, тъй като в предприятията се създаваше организация работещите да даряват доброволно кръв, но тази система не може да се върне, тъй като ситуацията е различна. Днес в големите предприятия правят списъци със служители, които биха могли да даряват, но го правят за колеги и семействата им. Според Алисе Муртезова би трябвало да се въведе възможност за заплащане на кръвта, каквото предложение бе направил преди време и предишният ръководител на БЧК-Русе

д-р Руденко Йорданов. "Защо човек, като може да си продаде косата, да не може да си продаде кръвта? Няма нищо революционно в това – има държави, където кръводаряването се заплаща, а не е безвъзмездно. Кръвта не може да се замести с нищо“, казва още председателят на ОбС на БЧК - Русе.

Това ще пресече и схемите за търговия с кръв пред кръвните центрове. В момента нищо не стимулира безвъзмездните кръводарители, които получават талон за символичната сума от 8 лв.

Проблем с кръводаряването има и заради изискванията кой може да дари кръв. Трябва да е поне 56 кг, хемоглобинът му да е в норма, кръвното нормално, да не пие лекарства, а се оказва, че все повече млади хора приемат медикаменти. От БЧК споделиха фрапиращ случай, при който са организирали група младежи да дарят кръв, но на място са върнати 10 от тях именно заради прием на лекарства.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали при тежкото ПТП на магистрала "Тракия"
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" с няколко коли и камион
Работник от черешова градина: Бера и рева
За 1 седмица на морето: Между 2000 и 7000 лв. за тричленно семейс...
Цветослав Цачев: Срещата на ОПЕК+ показа, че няма големи разногла...
До шест безплатни нощувки могат да получат много българи, които р...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).