Банкер: Ако ипотеката на месец сега ви е 850 лева, то след влизането в еврозоната ще е 425 евро

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
11:57 / 16.03.2024
2813
Има ли имотен балон в България, сега ли е правилният момент да се купи жилище и ще се повишат ли лихвите по ипотечните кредити? На тези въпроси отговори главният изпълнителен директор на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач в подкаста на Actualno.com.

Сега ли е точният момент за ипотечен кредит?

"Зависи кой сте. Повечето от нашите клиенти – 40% от тези, които в момента изтеглят ипотечни кредити – са по-млади хора, под 35 г.", каза главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

"Ако искате да подобрите условията си на живот, според мен е абсолютно правилният момент да купите имот и да изтеглите ипотечен кредит. По две причини: първо, не вярвам, че в дългосрочен план имотите в България ще станат по-евтини, защото няма балон и второ, България предоставя най-достъпните ипотеки в цяла Европа".

"Не трябва да се сравняват цените на имотите у нас с тези в други държави. На въпрос колко години трябва да работи един средностатистически човек, за да си купи средностатистически апартамент, той отоговори:

"България е втората най-евтина дестинация в Европа, достъпността е много добра в сравнение с останалите европейски държави, например Унгария и Чехия", посочи Тамаш Хак-Ковач.

"Ако се върнете 10 години назад, тази достъпност не се влошава - българските имоти стават все по-достъпни, защото заплатите растат по-бързо".

Ще промени ли нещо еврото?

"Краткият отговор е "не“, не променя нищо. Вместо български левове ще използваме евро, ползвайки същите алгоритми за изчисляване на лихвата - просто левът ще се дели на две. Ако средностатистическият кредитополучател в момента плаща 850 лева месечно, тогава той ще плаща около 425 евро. Няма да има друга разлика. Няма икономически и правни начини това да се промени", увери главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

"Покупката на жилище подобрява условията на живот. Не съветваме нашите клиенти да се занимават със спекулации, а да инвестират в живота си", заяви г-н Хак-Ковач.

Виж коментарите (9)

Още по темата (424):
16.05.2024 Симеон Дянков: Може да влезем в еврозоната най-рано през 2026 година, в момента България е в един доста неприятен списък за страни, в които се перат пари
15.05.2024 Икономист предложи да бъде свикано извънредно заседание на НС, за да бъде гласуван Законът за еврото
15.05.2024 Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ни вреди, има много рискове
15.05.2024 Георги Вулджев, икономист: Влизането в Еврозоната е нещо, от което България няма нужда в момента
14.05.2024 Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят в управлението някакви талибани
14.05.2024 Икономическият министър успокои за въвеждането на еврото у нас
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).