Банкер: Лихвите тепърва ще растат. Ако имате няколко кредита - добре е да ги обедините

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:43 / 18.11.2022
1318
Ако имате няколко кредита, е добре да ги обедините, съветва банкерът Десислава Арабаджиева

"Тъй като в момента нивата на лихвите в България са близки до тези в еврозоната, не очаквам, когато страната ни приеме единната валута, да има особени промени. По-скоро биха следвали нивата на лихвите на останалите държави от групата", това каза за businessnovinite.bg Десислава Арабаджиева, ръководител на отдел "Анализи и одобряване на кредитни продукти за физически лица“ във Fibank.

По думите й все още лихвите у нас са в ниските нива. "През септември месец при жилищните кредити беше отчетена рекордно ниска лихва. Лихвите тепърва ще започват да растат. Надяваме се да не стигат високи проценти. Нашите очаквания са лихвите да стигнат нива като тези в еврозоната“, добави тя.

Относно това дали на фона на кризата и повишаващите се лихви ще се увеличат и просрочените кредити, Арабаджиева каза, че към момента е трудно да се прогнозира това.

"Предишната икономическа криза беше криза на ликвидността. Сега не е така, банковият сектор е стабилен и свръхликвиден, така че не очакваме да има затруднения и сътресения в тази насока“, добави тя.

"Както през последните дни чуваме, очакванията за високи битови сметки може би няма да се оправдаят. Надяваме се инфлацията догодина да се укроти. Това което мога да дам като съвет хората, които теглят кредит е да помислят за обединение на задълженията си. Натоварването, което изпитват хората с кредити, може да се облекчи“, посъветва Арабаджиева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).