Банки масово вдигат таксите за обслужване на сметки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
17:33 / 12.01.2016
642
Банки масово вдигат таксите за обслужване на различни видове сметки. Според финансисти по този начин те наваксват по-ниските приходи от лихвите по кредити. Банкерите обаче твърдят, че става въпрос за подобряване на услугите.

Допълнителните такси от 5, 10 или 20 стотинки не винаги се набиват на очи:

Често тегленето от собствено устройство на банката е безплатно. Когато поискаме разписка обаче ни таксуват.

Досега Добрина не се е замисляла за това - ходи до банкомата по 3-4 пъти в месеца.

"Не съм била достатъчно прецизна, така че да видя точно до стотинка или до левче. Не си изтеглям така, както обикновено правят хората - да си изтеглят накуп заплата, а по-скоро на парче", казва Добрина Гецова.

Макар и символично, увеличението на таксите генерира допълнителни разходи. Експерти съветват клиентите да обръщат внимание на детайлите и според тях да избират услугите, които ползват. Така например таксата за теглене от чужд банкомат за почти всички банки вече е около 1 лев.

"Тук стотинки, там стотинки или левче и може да събере разход сумарно за цялата година от 1 до 10, 20 лв. По този начин се цели до известна степен компенсация на този забавен темп на ръст на приходите от лихви", заяви финансовият анализатор Иван Стойков.

Водещи банкери обясниха, че таксите не могат да се вдигат безконтролно и по-скоро става въпрос за подобряване на обслужването.

"Колкото по-съвършени стават услугите и разнообразни, толкова повече банките ще печелят от такси и комисионни за тези услуги, но предлагайки нещо от другата страна, не просто надписвайки сметката", коментира банкерът Левон Хампарцумян.

Според данните на БНБ от края на миналата година, приходите от банкови такси растат по-бързо отколкото тези от лихви по кредити.

Източник: bTV

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Президентът: България трябва да продължи да развива ядрена енерге...
Намериха труп на мъж в Несебър, по главата му е имало наранявания...
След 10 години: Единственото у нас лятно кино сред скалите отново...
Бизнесмен от морето: Няма хора за работа, тъпоглави не се поддава...
Шеф на една от големите банки: Ако имате пари в лева в банките, щ...
Ключова стъпка за Вертикалния газов коридор утре


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).