Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банките имат право да блокират сметките ни, ако лично в офис не сме актуализирали банална контактна информация
Автор: Екип Varna24.bg 11:06 / 22.01.2023Коментари (2)1471
©
Банките имат право да блокират сметки, ако не сме актуализирали лично в рамките на една година информацията за адреса, личната карта и телефонния номер. Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, информира БНР.

Парламентът прие вчера на първо четене промените в закона срещу изпирането на пари.

Парламентът прие промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Съвсем реално можем да се окажем с блокирани банкови сметки и на практика да останем без пари. Все по-често банковите институции налагат наказателната мярка, тъй като клиентите не са актуализирали банална контактна информация – име, адрес, номер на лична карта или телефонен номер.

Оказва се, че трябва лично, като задължени лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари, лично да посетим банковия клон, за да удостоверим с подписа си информацията.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев оповести, че вече има блокирани сметки.

"Има вече такива случаи, аз проучих. Хора, които се намират в чужбина, зад граница, разчитат на това, че ще извършат плащане към хотела си и не могат да го направят, защото са им блокирани сметките в петък и до понеделник никой не е в състояние да ги разблокира, без значение кредитни, дебитни карти, всичко.

Затова защото вътрешните правила на няколко банки им позволявали, ако ние с вас – задължени лица по чл. 4, не се явяваме всяка година лично, физически в някой клон на банката да препотвърдим с подпис, че сме задължени лица по този закон, а това е видно в КПКОНПИ и във всички декларации, които подават лицата, банката имала право да блокира тези сметки веднага."

Експерт от БНБ обясни, че задължението банките да поддържат актуална информация за своите клиенти произтича от Закона за мерките срещу изпирането на пари и бе вменено още през 2018 г. Но тъй като имат много клиенти, институциите правят тази актуализация частично и на порции. Но е необходимо явяването на клиента лично, на гише в банката, за да няма неприятни изненади.

"Факт е, че такава е практиката в момента. Банките прилагат строги изисквания за това да бъде проверявана регулярно информация по отношение на такива лица". обясни още експертът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Има си хас нещо да нямат право легалните крадци - банките. Могат да си увеличават таксите, да си въвеждат едностранно такива, въобще всичко им е разрешено. А ние овцете сме вързани към тях - щем, не щем, за да си получаваме заплатите.
0
 
 
Значи ако човек живее в чужбина или трябва да се връща веднъж в годината за да посети банков клон, или да няма сметка в България.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: