Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Банките вървят към затваряне на клонове, услугите се дигитализират
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 18.10.2023Коментари (0)633
©
Развитието на дигиталните решения води до отпадане на нуждата от изграждане на широка физическа клонова мрежа. Тенденцията към намаляване на броя на физическите клонове се наблюдава не само в България, но и в останалите страни по света. Това заявява Никола Бакалов, член на УС на АББ в бюлетина на Асоциация на банките в България.

Според него, обаче, за пълно изчезване на банковите офиси е все още рано да се говори, въпреки че имаме примери за изцяло дигитални банки без физическо присъствие. Те показват, че вече банковият сектор разполага с необходимата технология това да се случи, но големият въпрос тук е, доколко самите клиенти са готови за тази промяна. Моето виждане е, че една съществена част от тях не са и за определени операции все още изискват личния контакт с банков служител. Тази група с времето и развитието на дигитализацията във всички сфери на нашия живот ще намалява, но до нейното пълно изчезване ще минат десетки години, обяснява Бакалов.

И допълва, че за изчезване на банковите офиси все още е рано да се говори, но е ясно, че през следващото десетилетие те ще бъдат силно редуцирани и тяхната тежест в общуването с клиенти ще бъде намалена. Същевременно, възможностите, които те ще предлагат, като финансови услуги и професионална консултация на клиентите, ще бъдат много по-големи.

Говорейки за дигитализация няма как да подминем и темата за сигурността. Тя е приоритет номер едно за всяка финансова институция. И това се отнася, както до мобилното, така и до онлайн банкирането, а, също и до защитата на самата банка. Много приложения за мобилно банкиране вече позволяват да се използват функции като разпознаване чрез пръстов отпечатък или лицево разпознаване, за да бъдат спокойни потребителите, че само и единствено те имат достъп до средствата си.

Разбира се, колкото и модерни технологии да се използват, за да бъде постигната тази пълна защита в онлайн среда, то нека не забравяме и един сериозен проблем, който става все по-наболял, а именно, така наречените фишинг-атаки към потребителите. Въпреки кампаниите, които провежда Асоциацията на банките в България и усилията, които самите банки поотделно полагат, за да образоват своите клиенти, техният брой все още е висок.

Според доклад, изготвен от един от глобалните лидери в киберзащитата - Acronis, само през първата половина на 2023 година броят на фишинг-атаките, основани на имейл, е повишен с 464% спрямо 2022 година. Това поставя банките в ситуация, в която не само трябва да разработват и предлагат дигитални продукти и услуги, но и да образоват потребителите им, за да бъде създадена максимално сигурна онлайн среда за тяхното ползване, посочва главният  изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка.

В съвременните условия банковият сектор на икономиката играе ключова роля в процеса на разпределението и преразпределението на финансовите ресурси. Той предоставя финансови услуги на населението и на бизнеса и трансформира спестяванията в инвестиции. Ето защо, той няма как да остане встрани от процеса на дигитализация на икономиката и в много случаи той е водещ в това отношение, защото предоставяните от него продукти и услуги повишават не само конкурентоспособността му, но и тази на неговите клиенти, заключва той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: