Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бащата на 14-годишното дете, което почина на зъболекарския стол: Колко е долно и мръсно да се прикрие нечия смърт?
Автор: Екип Varna24.bg 09:42 / 12.01.2024Коментари (0)1453
© bTV
14-годишно дете загуби живота си на зъболекарския стол. На 14 юни 2016 г. то е прието в дентален център за операция на киста. На придружаващия родител е обяснено, че операцията ще се проведе с безобидна упойка и няма нищо страшно за детето. Оказва се, че е поставена интубационна анестезия, която не е съвсем "безобидна".

Това разказа пред bTV бащата на починалото дете Валери Захариев.

"Според съдебно-медицинската експертиза, представена в съдебната зала, изобщо не е трябвало да се прибягва до тази упойка. С оглед обема на сложност на самата операция, която е от малък до среден, експертите са на мнение, че операцията е трябвало да се проведе с друг вид упойка – локална или локална със седация“, обясни още той.

Валери Захариев посочи, че на майката, която е придружаващият родител, не ѝ е била разяснена листовката на самата упойка, че тя носи рискове.

"Тя е излъгана, казано ѝ е, че ще бъде приложена безобидна упойка. Като се прибра вкъщи, каза, че всичко е нормално. Докторите гарантират, че това е нещо рутинно, безобидно и ние си заведохме детето“, коментира бащата.

Ситуацията е изключително рядка. Смъртните случаи при поставянето на такива упойки са едно на един милион.

"Изобщо не е трябвало за самата интервенция да бъде предлагана тази упойка. Експертите, трима доктори са категорични, че тази упойка не трябва изобщо да се прилага“, посочи Валери Захариев.

"Когато състоянието на детето рязко се влошава, вместо да се реагира професионално и да се потърси помощ, да се извика 112, те го държат 40 минути в клиниката, след като знаят, че те въобще не могат да му помогнат. След 40 минути викат необорудвана частна линейка - само за да не остане обаждане към 112 в регистъра. Те го закарват след един час в "Пирогов“, който е само на седем-осем минути, без жизнени показатели“, коментира бащата на починалото дете.

"Никога няма да забравя думите на професор Гаврилова в "Пирогов“, която казва, че ако детето е било закарано своевременно, има шансове да живее“, допълни още той.

Антидотът, който е можел да се приложи, не е разрешен в България, но го има в регистъра. Проблемът е в липсата на реакция, смятат родителите на починалото дете.

Според окончателното решение двама от обвиняемите – ръководители на клиниката, са оправдани, а анестезиоложката е осъдена на една година условно с три години изпитателен срок,, което според родителите на починалото дете е "замазване на очите“ при "престъпна немърливост“.

Семейството казва, че трудно си е намерило и адвокат – един се е отказвал поради здравословни причини, друг – поради ангажименти в чужбина.

Валери и Албена Захариеви благодарят на адвоката, който остава до тях през годините – Пламен Димитров. Те ще се консултират с него, за да решат дали да отнесат случая към европейския съд.

Майката на детето все още търси отговор на въпроса защо 40 минути не са предприети никакви действия, а накрая е извикана частна, необорудвана линейка.

"Колко е долно, гадно и мръсно да се прикрие нечия смърт?“, попита Валери Захариев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: