Без новини на турски от октомври

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (51)
17:30 / 18.03.2011
7765
Новините на турски език ще паднат от програмата на БНТ 1 най-късно от октомври. Това е обявил генералният директор на националната телевизия Вяра Анкова пред лидера на "Атака" Волен Сидеров. По-рано днес той и депутатите от парламентарната група внесоха в медията близо 33 хиляди подписа срещу чуждоезичната емисия.

10-минутката новини на турски все пак ще продължи да се излъчва, но по нов регионален канал. Вероятно по него ще текат програми и за други от малцинствата у нас, заявила е Анкова пред партийния лидер.

Директорът на БНТ се съгласи с нас, че никъде в Европа няма подобно предаване - само за една малцинствена група. В момента тече обществена поръчка за доставката на техническо оборудване за новия регионален канал, по който ще се излъчват предавания за останалите малцинства, уточни Сидеров.

Въпреки това, протестите на "Атака" и импровизиирания палатков лагер в близост до "Сан Стефано" 29 ще продължат. От партията са получили 3-месечно разрешение от общината и ще продължат с демонстрациите, увери Сидеров.

Кампанията на Сидеров срещу новините на турски език започна още в края на 2009 г., когато той настоя да бъде проведен референдум дали да бъдат премахнати. Първоначално премиерът Бойко Борисов одобри идеята, но след последвалите веднага бурни реакции от обществени организации и политици, той оттегли подкрепата си. Самият президент Георги Първанов дори заяви тогава, че Борисов е влязъл в капан.

Скандалът обаче се разрастна, след като само два дни по-късно последва протесна нота от Турция, откъдето настояха България да спазва човешките права. Наложи се Борисов да увери в телефонен разговор турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, че правителството ще намери най-доброто решение на проблема.

Тогава от БНТ категорично отказаха да свалят новините и те продължават и досега.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (51)
Още новини от Национални новини:
Нечовешка грешка: От Президентството поканиха покойния Иван Ласки...
Злоупотреби с местата за паркиране на хора с увреждания
Казаха какво е състоянието на мъжа, пострадал при влаковия инциде...
Ще има ли увеличение на лекарските заплати? 
Катастрофа с четири ТИРА-а затвори пътя Велико Търново-Русе
Излезе пробата за алкохол на машиниста, управлявал катастрофирали...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).