Бежанците масово лъжат за имената си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
09:39 / 01.12.2013
2894
Всеки пети нелегален имигрант, който идва на наша територия, се представя с лъжливо име пред службите. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Установени са над 2000 чужди граждани подали молба за закрила, които след проверки променят първоначално декларираните си имена", посочи МВР шефът.

В същото време според последната статистика броят на имигрантите у нас вече достига 10 000 души. С променена самоличност беше и случаят с алжиреца, наръгал Виктория в центъра на София. Той подал молба за закрила пред Държавната агенция за бежанците през февруари, в която се регистрирал като Салахедин Бин Аладин. В средата на ноември обаче пред Софийския апелативен съд заяви, че името му всъщност е Фудат Абдул Кадер. В момента установяването на истинската му самоличност е предмет на досъдебно производство, уточни вчера от парламентарната трибуна Йовчев.

Масовото деклариране на неверни имена от бежанците ставало, след като повечето от тях влизали у нас без документи. Такъв е случаят с 80% от нелегалните имигранти, позова се на статистиката вицепремиерът. В същото време заявяването на фалшиво име не било основание за агенцията за бежанците да отказва предоставянето на статут.

Липсата на ясна информация за личните данни на имигрантите обаче е основна спънка за връщането им в страната по произход. По информация на външния министър Кристиан Вигенин в повечето случаи посолствата у нас отказват съдействие, преди да получат потвърждение и с документ, че става въпрос за техен гражданин.

За пресичането на рисковете пред националната сигурност, лицата с неустановена самоличност минават през куп процедури за проверка, успокои Йовчев. Нелегалните имигранти били препитвани от граничните полицаи още при задържането им, като цялата събрана информация впоследствие се сравнявала и с партньорските служби. Министърът припомни, че се предприемат и законодателни промени, които да затегнат режима. С тях се регламентира задължителното настаняване в центрове от затворен тип на имигранти, за които няма достатъчно информация и създават подозрения за рискове.

Йовчев съобщи още, че в момента МВР рови около установени случаи на регистрирани по 100 и повече имигранти на един адрес извън центровете за настаняване. Ясно е, че не живеят реално там, затова проверяваме, заяви Йовчев, като уточни, че това била заварена практика.

МВР шефът увери, че държавата ще направи всичко възможно да овладее кризата с бежанците, без да се разкриват повече центрове за настаняване в страната.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).