Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Безкрайно тъжни кадри от наше село!
Автор: Екип Varna24.bg 19:41 / 16.01.2021Коментари (0)1650
Областният управител Дани Каназирева заяви пред жителите на село Брестовица, че имат пълната й подкрепа при разрешаването на проблема с  наличието на манган в питейната вода. Те днес за пореден път изразиха недоволството си от дългогодишния проблем и настояха за бързи мерки и спешни действия от страна на община Родопи, ВиК и всички държавни институции.

Пред събралите се над 300 души на площада областният управител каза, че първо трябва да се разбере причината за системното замърсяване с манган на питейната вода. Отговор на най-важния въпрос ще даде експертизата, която се очаква да бъде готова в края на месеца.

"След това може да се мисли за алтернативни водоизточници и нов водопровод. Разговарях днес със заместник-министър Николай Нанков и  имам уверението, че държавата ще помогне със средства за изграждането на нов водопровод, допълни областният управител.

Каназирева припомни, че експертизата се прави от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал,

Тя бе възложена от ВиК след като междуведомствена комисия, назначена от областния управител, установи хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, като   и нарушения при одобряване на ПУП. В случая,  водното огледало, навлиза в територията и на друга община, като компетентността тук за одобряването на ПУП трябва да е от компетентността на Областна управа, а не съответната община.

"Познавам проблема. Имате моята подкрепа за решаването му. Целта на възложената експертиза е да се установят не само причините за наличието на манган в питейните водоизточници, но и да  се даде решение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, коментира областният управител Дани Каназирева.

Според нея второто решение, което  е в дългосрочен план, ще обхване елиминиране на причините за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, за да не се стигне и до наличието на манган в дублиращите кладенци и в съседни водоизточници за другите населени места.



Още по темата: общо новини по темата: 2
15.05.2021 »
27.02.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: