Безлов за трикратната подкрепа от "Фронтекс": В рамките на седмица ще се ориентираме има ли влияние

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
19:11 / 29.02.2024
1325
Обявената подкрепа от "Фронтекс" (500-600 служители), които ще бъдат разположени по българо-турската и българо-сръбската граници от 20 март и ще работят съвместно с българските гранични полицаие, е голяма, като се има предвид, че това е около 10% от служителите, с които България разполага. Зависи къде ще бъдат разположени, какви ще са им функциите. Така коментира Тихомир Безлов в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" договореното трикратно увеличение на присъствието на служители на "Фронтекс" по българо-турската граница, което ще спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС.

"Едно от нещата, които ми направи добро впечатление, е, че част от тези 600 човека ще бъдат разположени на сръбската граница, което е добре, защото един от добрите критерии да се види какво се задържа и какво не от българските гранични полицаи е на изход, т.е. на сръбска и румънска граница се вижда горе-долу какъв процент от задържаните незаконни мигранти имат биометрия, т.е. са били задържани в страната, и какъв процент са пропускани. Това е много добър критерии за оценка и реално колко ефективно се пази границата ни", обясни Безлов.

По думите му подкрепата би трябвало да се усети почти веднага: "Ако имате 600 човека повече, би трябвало да се усети. Трябва да видим и едно от успешните неща, които България е направила. Има много различни статисти, с които се регистрира движението на незаконни мигранти, и бихме могли да го видим веднага на изход и на вход, какво се залавя. След 20 март в рамките на седмица ще може да се ориентираме има ли влияние".

Виж коментарите (0)

Още по темата (447):
16.05.2024 Български и румънски граничари заловиха десетки мигранти, скрити сред торби с пръст
16.05.2024 Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят през следващите години
16.05.2024 Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да намалява
09.05.2024 Антон Златанов: Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти, "Гранична полиция" е все по-ефективна
09.05.2024 Гранична полиция ще бори мигранския натиск с 40 нови джипа
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
Още новини от Национални новини:
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото
Бойко Борисов: Инерцията и омразата, която се насади в последните...
НСО с първи коментар след катастрофата с Кирил Петков, има почина...
10000 лв. гаранция за собственика на пистолета, с който детето на...
Вижте първите думи на адвокатите на обвиняемия за стрелбата в Арб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).