Безплатно паркиране в "Синята зона" на Варна за 24 май

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:45 / 23.05.2022
7829
Варненци и гостите на града могат безплатно да паркират автомобилите си в "Синята зона“ на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това потвърди за Varna24.bg Младен Иванов, управител на ОП "Паркинги и синя зона".

Припомняме, че Местният парламент повторно одобри решението за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението, с което се удължава работното време на "Синята зона" и се въвежда "Зелена зона". Все още обаче тече срокът, в който областният управител на Варна трябва да се произнесе дали ще оспорва отново решението, поради което то не е влязло в сила. 

Както Varna24.bg съобщи, на свое заседание през април Общинският съвет гласува решението "Синята зона" във Варна да работи до 20:00 часа, както и в почивните дни.

Предвиждаше се новото разписание да влезе в сила през май, но стана ясно, че жителите и гостите ще бъдат допълнително уведомени за точния ден. Заради промяната се налага увеличаване на щата на общинското предприятие "Паркинги и синя зона“, което изисква време, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет.

Друга новост е, че автомобилите ще могат да остават в зоните за платено паркиране за цял ден. Цената ще е 16 лв. на ден с ДДС, като плащането на сумата ще може да се осъществява само през мобилното приложение "Виртуален паркинг метър“. За желаещите да паркират почасово максималният период за престой в Синя зона остава 3 часа, а в бъдещата Зелена зона ще е 5 часа.

Съветниците одобриха и въвеждането на Зелена зона във Варна, след като приеха промени в Наредбата за организация на движението. Планира се новата зона да заработи от 1 ноември 2022 г., в часовия диапазон от 9:00 до 19:00 часа само в делнични дни.

Цената за час престой в Синя зона се запазва 1 лв. Същата сума ще плащат и паркиралите  в Зелена зона. Живущите и в двете зони за кратковременно паркиране ще се таксуват по 5 лева на месец за първи и 10 лева за втори автомобил.

Тарифите за търговци и за служебен абонамент в Синята зона остават същите, както и досега. В новата зона месечната цена за търговците ще е 100 лева, а за служебно паркомясто ще се плаща 250 лева на месец.

Изцяло електрическите превозни средства ще продължат да паркират безплатно в зоните за кратковременно паркиране, но заради драстичния ръст на цената на електроенергията използването на общинските зарядни станции за електромобили вече ще се заплаща. Предвижда се цената да е 0,70 лв. за 1 кВтч.

Виж коментарите (0)

Още по темата (227):
30.11.2023 Вижте къде в центъра на Варна се отвориха нови паркоместа
28.11.2023 Подновяват маркировката за Синя зона в центъра на Варна
14.03.2023 Противоречи ли Синята зона във Варна на Закон? Преценете сами
22.07.2022 Въведоха възможност за целодневно паркиране в "синята зона" във Варна
01.07.2022 Новото работно време на "синята зона" във Варна влиза в сила от днес!
28.06.2022 Обмислят как да спрат злоупотребата с инвалидни карти за паркиране в "синята" зона на Варна
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).