Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Бийте ги докато са без белезници"-разказ от първо лице на пострадал при протестите
Автор: Екип Varna24.bg 20:48 / 17.07.2020Коментари (9)1719
© Фейсбук
Студентът в Хага Евгени Марчев, който лежа в "Пирогов", след като беше бит от полицаи по време на протестите в София, за първи път разказа какво точно се е случило. 

В предаването "Лице в лице" по bTV младият мъж, който е с комоцио след насилието, заяви категорично, че униформените служители, които бяха заснети как го удрят, докато е повален на земята зад колоните на Министерски съвет, са го пребили без причина. Марчев беше категоричен, че дори не е докосвал полицай, камо ли да е хвърлял бутилки или пиратки.

"Не бях на първа линия, а няколко метра назад, когато видях, че пред веригата от полицаи се образува напрежение от няколко души, които очевидно бяха влезли в словесен конфликт с тях. В този момент веригата от униформени тръгна напред заедно с палките и със сила и започнаха да крещят да се дръпнем назад. Видях един мъж, който беше нападнат и нещо в мен трепна. В момента, в който го дръпнах, застанах сам срещу полицаите и вдигнах ръце, за да покажа, че не съм агресивен и не искам да им навредя“, разказа Марчев.

"Подчертавам, че нападението над полицаи е абсолютно престъпление. Това са хора, които са неприкосновени и са там, за да ни пазят“, уточни той.

"Хванаха ме, издърпаха ме и бях повален. Ударих си главата и в този момент полицаите ме грабнаха за ръцете. Тогава получих най-много удари. Един униформен ми нанесе няколко удара в брадата. Това бяха силни удари. Първоначално не припаднах, но когато ударите продължиха, изгубих съзнание. Влачиха ме, не можех да стоя на краката си и отново започнаха множество удари – в бъбреците, в гърба, в главата. Крещях за помощ, очаквайки други техни колеги да дойдат и да се притекат на помощ. Такива обаче не се отзоваха“, продължи да разказва студентът.

"В един момент ни сложиха белезниците и ни проснаха на земята. Бяхме с очи към земята, буквално нахвърляни като трупове. Довлачиха ме зад колоните и тогава един от ръководните полицаи каза: "Бийте ги, докато не им се сложат белезниците“. Те и това правиха. Никой от нас не беше със сложени белезници и получаваше удари“, допълни младежът.

"Те ме хващат за ръката и ме издърпват назад. При издърпването вече един от полицаите ме хваща за гърба и ме хвърля назад, аз падам настрани. И един от полицаите, той не беше с маска, почна да ми нанася удари в брадата, два-три удара. При втория-третия удар започнах да усещам, че припадам. Бях проснат. Проснати по този начин с лицето към земята като най-големите наркобарони, задържани в Европа. Викаха ни, чеще ни убият. И точно в този момент усетих какво е да загубиш чувството си на свобода, на гражданска инициатива. Когато някой дойде при теб, без никаква причина и те задържи, ти усещаш, че си никой в тази държава, абсолютно никой“, разказа още Евгени Мирчев за новините на телевизията.

"Когато ни сложиха белезниците дойде и второто нареждане - вече с белезници не може да ни бият. Тук вече дойде по-тежкият момент. Беше много по-страшно и не беше извършено точно към мен. Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря. Тя беше унижена и полицаите я снимаха. Това е огромно унижение", заяви Марчев.

След това в ареста в килия за двама души били вкарани петима, без никаква дистанция в условията на пандемия, без да им дадат дори вода, а по-късно разбрали, че донесена от близки храна не им е предадена. Той многократно молил да извикат линейка, защото го болят гърдите и не може да диша, но това така и не се случило. Едва на сутринта, след ново настояване, от районното управление се обадили за медицинска помощ. Когато лекарката дошла и видяла Марчев, казала, че веднага трябва да бъде откаран в болница. 

В "Пирогов" той лежал заедно с другия бит от полицаи - 29-годишния Димитър Педев. За разлика от него обаче, имал късмет да не е окован с белезници. Студентът разказа, че три дни, без никаква причина, пребитият мъж е бил разпънат на леглото с вързани ръце и крака, "като най-големия престъпник". Майката на Педев вече разказа пред медиите, че два дни не е имала връзка с него и никой не й е съобщил, че е задържан и къде се намира. Въпреки насилието, мъжът е с повдигнато обвинение за непристойно поведение срещу полицаи и му беше наложена парична гаранция от 1000 лева, още докато е в болница.

Евгени Марчев призова хората към мирни протести и по никакъв начин да не предизвикват агресия у полицаите.

"В районното управление полицаите ги беше яд на техните колеги. Затова искам да кажа, че не всички полицаи са еднакви. Не съм обиден, не съм и ядосан на тези полицаи. По никакъв начин не съм учуден от случилото се. Ако нещо не се промени в тази държава, ако не се направи реформа, тези неща ще продължат да се случват", смята студентът, който смята, че е бил нарочен за лумпен и агресор.

Той обмисля да търси правата си в съда.



Още по темата: общо новини по темата: 220
20.11.2023 »
08.11.2023 »
06.02.2023 »
30.12.2021 »
10.05.2021 »
11.02.2021 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пълна постановка... отначало като го удряли помнел, ама изведнъж не помнел - как става тоя номер? :))))))
0
 
 
Лицето му много чистичко. След един хубав бой както твърди ще е оцветен поне 10 дни хубаво. А снимките на които главата му е компот не са негови ,а на фен на един от пловдивските фенове при търкала ,който имаха преди години. Никой не излезна да каже,това не са снимки на бития студент от Хага. Някой медии даже си позволиха нагло да лъжат,че е починал. Кому са важни тези партенки? Ами на куклуводите! Дето викат мафията вън,а те са мафията!
Сподели какво ново....
на 17.07.2020 г.
0
 
 
Аз до ден днешен не съм видял БГ полицай да посегне ама наистина без да му е преляла чашата вече. Тоя 100% я е препълнил чашата, че и река е отворил. А снимкаджията - много на място ми се вижда. Явно постановката е била подготвена.
0
 
 
МЛАДИТЕ МНОГО ЛЪЖАТ- Е ИМ ВЯРВАМ НА НИТО ЕДНА ДУМА
0
 
 
МАРЧЕВ,ТЪРСИШ ПУБЛИЧНА ИЗЯВА ПОЛУЧИЯ.ДАБ МИРНО СЕДЯЛО,НЕБИ ЧУДО ВИДЯЛО.ВИЖДАМ,ЧЕ СИ ДОБРЕ,НО НЕ ВИДЯХ РАНИТЕ ТИ,КОЙТО ДЕМОНСТРИРАШ.ЗА ДА ТЕ ПРЕБЕРАТ В МВР.ЗНАЧИ Е ИМАЛО ЗАЩО.МОЖЕ ДА ПОСЯГАТЕ САМО НА РОДИТЕЛИТЕ СИ.,
0
 
 
Покрай сухото гори и мокрото. В живота си,надали е ходил да гласува,а има наглостта да протестира. Предвид престоящата икономическа криза и тежка зима,по неподходящо време за протести,целящи тотален крах на държавата няма..
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: