Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Биляна Тончева: Държавата отпуска 127 млн. лв. по проекти за иновации във фирми до 3000 души
Автор: Живко Кръстев 14:40 / 19.01.2024Коментари (0)1969
©
Министерство на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура "Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро, малки и средни фирми, дружества с до 3000 служители и големи компании в партньорство с МСП. Това коментира в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ адвокат Биляна Тончева – консултант по финансиране на европейски проекти.

"Това е една страхотна процедура, отдавна чакана и отдавна желана за разработване на иновации. Сега е моментът фирмите да се възползват. Има много време за разработване до 15 май. Сега е моментът фирмите да си помислят и да си подготвят своя капацитет. Няма да стане без партньорство с научни организации, няма да стане без партньорство със специалисти в областта на патентното право. Има доста възможности и сега е моментът хората да помислят какво искат да разработват и да кандидатстват по тази процедура,“ разясни Биляна Тончева.

По тази програма може да кандидатстват само фирми с 3-годишна история, обороти, печалби и назначени хора, обясни още консултантът. "По процедурата може да се кандидатства само с устойчива фирма с 3-годишна история, регистрирани не по-късно от 31 декември 2020 година с 3 приключили финансови години, годишни данъчни декларации и т.н.“ Адвокат Биляна Тончева коментира още нещо важно: няма как да не се плащат данъци на държавата и да се получават безвъзмездни пари: "Не може човек само да получава, трябва и да дава. Даването към държавата става само по един начин – само с данъци, плащане на осигуровки, ДДС, годишни данъчни и т.н.“

Максимален размер на помощта е: за микропредприятия е до 250 000 лева, за малки предприятия до 400 000 лева, за средни предприятия, малки дружества със средна пазарна капитализация и големи предприятия до 500 000 лева. Максималният размер за финансиране по процедурата е 60%.  

Адвокат Биляна Тончева призова още фирмите, които имат полезен модел, патент или поне заявка за такива към Българското патентно ведомство, да се възползват от процедура "Внедряване на иновации“, която затваря на 31 януари. "Процедурата разполага с толкова много пари, които не е имало по нито една друга процедура откакто в последните 5 години се правят процедури по "конкурентоспособност“. Малко дни остават, но все още могат да се подготвят проектни предложения. Никога не взимаме предварително пари за писането на проектите– получаваме нашите пари след като проектното предложение е спечелено.“

По думите й 2023 година е била богата на процедури година, както и че ще има много процедури и през 2024 година. "Предстои една дълго чакана процедура в неземеделски дейности в земеделски регион. Приоритетно и там ще бъде насочено в сферата на производството. 3-годишната история, оборот, печалби и хората са задължителни. Очакват се и други процедури в земеделието – ще могат да се поставят фотоволтаици, да сторят, да купуват машини и оборудване. По отношение на "Иновации и конкурентоспособност" се чака една интересна процедура, която за първи път ще бъде пусната – процедура за т.нар. "семейни предприятия,“ разказа още консултантът адвокат Биляна Тончева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: