Бивш енергиен министър: Моят подпис не стои под споразумението с "Боташ"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
18:10 / 23.04.2024
1049
Моят подпис не стои под споразумението с турската компания "Боташ". Това е една от многото изречени  лъжи. Естествено е, че няма как да го подпиша, то е валидно, само ако е подписано от "Булгаргаз". Това заяви в "Лице в лице" бившият енергиен министър Росен Христов.

По повод тезите, че някои министри не са го гласували в правителството, Христов обясни как функционира Министерския съвет.

"Първо документът се изпраща за съгласуване до всички министерство, които имат отношение. За гласуването на самото заседание всеки министър получава папка с точките преди това.   функционира , за съгласуване се изпраща до всички министерства, които са ангажирани.  Щом едно споразумение е минала на МС, никой министър не се е противопоставил", поясни той.

Христов отново не съобщи числа по договора с "Боташ", нито потвърди, нито отрече плащането на близо 1 млн. лв. на ден за слотове на терминалите, регазификация, за капацитет в мрежата на турската компания. Заяви, че това е конфиденциална информация и издаването на тайна е сериозно.

Нарече тези твърдения пълна лъжа и манипулации. Резервиран е капацитет, който се плаща 13 години. Ние плащаме и трябва да го ползваме, каза Христов и твърди, че и в момента той се ползва. "Можем да изкараме много повече", заяви той. 

Христов припомни и времето, в което е бил министър, отказ от руски газ, 1 млрд. куб. м азерски и необходимост от още 2 млрд. куб. м връзва потреблението на страната. Той смята, че при доставки на терминали в Турция България избира доставчика. При доставките от Гърция се ползва руски газ, тъй като те минават през гръцки посредник, който има договор с "Газпром". Подобна тези разви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди дни. 

Христов поясни, че по едно и също време са подписани договорите с Гърция и Турция. Смята, че е едно от големите постижения диверсификацията на доставките. "Имаме две възможности за доставки - през Турция и Гърция, използваме ги и двете", каза още той.

Факт е, че с Унгария има подписан меморандум, унгарците заявиха, че искат да ползват този капацитет, подписаха го. Обаче като се върнаха ПП, Асен Василев наложи транзитни такси, които вбесиха Европа.

Румъния ни прескочи и договори директно с "Боташ". Девет месеца Денков нищо не прави и плюе по договора. Ако нищо не правиш, ще ви прескочат.

Всичко изречено срещу договора 90% е лъжа, другото е манипулация, заяви бившият енергиен министър. 

"Боташ" не може да измести  "Булгаргаз", защото няма лиценз за търговия на газ на територията на България, допълни още той. 

И повтори, че договорът може да бъде изгоден, ако го ползваме. Може да е още по-изгоден, ако продаваме газ и стигнем до Унгария, Австрия, Румъния, Молдова, Украйна.

Виж коментарите (0)

Още по темата (105):
17.05.2024 Енергийни експерти: Все още потребяваме 60% руски газ, въпреки че не идва директно от "Газпром"
16.05.2024 Енергийният министър: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрените доставки през 2022 г.
12.05.2024 Енергийният министър: Предоговарянето с "Боташ" няма да е лесно 
10.05.2024 Осъществи се голяма газова сделка между турската "Боташ" и американска
компания
02.05.2024 Булгаргаз стартира тръжна процедура за доставка на втечнен природен газ за месец юни 2024 г.
02.05.2024 "Булгартрансгаз" ЕАД стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за Вертикалния коридор
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).