Бивш енергиен министър разкри внасяме ли още газ от Русия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:13 / 16.04.2024
1141
Темата откъде България внася газ продължава да е актуална и широко обсъждана. Бившият енергиен министър Росен Христов заплашва да съди държавата за обвиненията за договора с "Боташ".

"Това зависи от действията на държавата, не съм виждал официалния доклад, не е приет, там са едни лъжливи и манипулативни твърдения, написани от хора, които са депутати без никакъв опит в енергетиката. Те отказаха да използват специалисти за анализите, въпреки моите призиви.

Това е един изцяло политически доклад, атакуват стратегически важен за страната договор и атакуват мен. Крайно време е някой да направи нещо срещу това - този парламент узурпира съдебната власт, узурпира изпълнителната власт, той стана следствие, водят разпити, дават присъди", каза бившият енергиен министър.

По думите му това не може да се търпи повече.

"Хора като мен, които имат капацитета да се борят, знаят как и имат необходимите ресурси, трябва да го направят, досега избягвах такива конфронтации, защото това вреди и на имиджа на страната. Той толкова е увреден повече, че няма накъде повече. Това, което се говори в медиите, че този договор бил пагубен за страната и стотици милиони щели да заминат, са манипулации и измишльотини", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че договорът е абсолютно нормален и стандартен за индустрията.

"Цената е оценена като пазарна, не знам кой казва, че договорът е надценен и т.н. Идеята беше България да се снабдява с неруски газ, ако ние не ползваме терминала в Гърция, който все още не е готов, и терминала в Турция - то такъв газ идва в България? Очевидно от Русия. Те върнаха тенденцията с посредниците. Абсолютно всички държави са казали, че искат да си намалят зависимостта от Русия", коментира още Росен Христов.

Бившият енергиен министър е категоричен, че този договор върши идеална работа за тези, които са противници на президента и се дава преимущество на посредниците.

"Защо няма комисия, която да разследва "Топлофикация София"? Защо не се разследва какво се случва с ПВУ? Причината е политическа атака, облагодетелстване на посредниците и скриване на истинските проблемите - ПВУ за 8 млрд., оборудване в "Белене" за 2,5 млрд. Как така няма комисии за милиарди, а има комисии за милиони?", попита той, като припомни, че договорът беше подписан публично и неговият подпис не е върху него.

Виж коментарите (0)

Още по темата (104):
16.05.2024 Енергийният министър: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрените доставки през 2022 г.
12.05.2024 Енергийният министър: Предоговарянето с "Боташ" няма да е лесно 
10.05.2024 Осъществи се голяма газова сделка между турската "Боташ" и американска
компания
02.05.2024 Булгаргаз стартира тръжна процедура за доставка на втечнен природен газ за месец юни 2024 г.
02.05.2024 "Булгартрансгаз" ЕАД стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за Вертикалния коридор
02.05.2024 Пускането в действие на газовия терминал край Александруполис, който е и с българско участие, се отлага
Още новини от Национални новини:
АМ "Хемус" е поскъпнала с над 38.4 млн. лева
МВР оправи проблема с шофьорските книжки
Министърът на енергетиката разговарял с АЕЦ "Козлодуй" относно це...
Йотова: Потоците от мигранти няма да приключат, а ще се засилят п...
Окончателно: Ректори, студенти и синдикати излизат на протест
Калин Стоянов: Миграционният натиск към България продължава да на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).