Бивш магистрат и депутат излиза от ареста

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:22 / 16.02.2023
852
Апелативен съд – Пловдив измени взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение спрямо Иван Димов от "задържане под стража“ в "домашен арест“.

Спрямо Иван Димов на 20.01.2023г. е издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата на град Велс, Австрия. Срещу Иван Димов в Австрия се води наказателно разследване за пране на пари. В Европейската заповед за арест се твърди, че престъплението, за което се води наказателно производство, е наказуемо с лишаване от свобода до 10 години.

След като се запозна с материалите по делото и доводите на страните Пловдивският апелативен съд прецени, че за целта на същинското производство по Европейската заповед за арест исканото лице може да бъде осигурено достатъчно надеждно и със следващата по тежест спрямо "задържането под стража“ мярка за неотклонение - "домашен арест“, която да се изпълнява на домашния адрес на Иван Димов с електронно устройство за проследяване.

Чистото съдебно минало на исканото лице, неговият установен социален и професионален статус и установената трайна връзка с Република България налагат извод, че посочената от първия съд опасност от укриване, която е била мотивирана единствено с тежестта на обвинението, може да бъде успешно отстранена и с по-лека мярка.

Спрямо подхода на първата инстанция пред Апелативния съд възрази не само защитата, но и прокуратурата, която пледира за оттегляне на искането за "задържане под стража“. Определението на Апелативния съд е окончателно.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Тържествената церемония по случай 6 май: Без военен парад, но със...
19 хиляди от българите са без препитание, а нямат и 25 години
Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпро...
Днес и утре магнитните бури са толкова силни, че могат до доведат...
На днешния празник: Има 3 забрани и 23 традиции, които трябва да ...
Военният министър каза кога ще дойдат първите изтребители Ф-16 в ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).