Бивши министри на съд заради приватизацията на EVN! Изправят се срещу жената, осъдила Брендо!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
14:18 / 29.08.2017
1136
В Софийски градски съд публично беше разпределен обвинителният акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Дянков, Трайков и другите четирима отиват на съд заради сделката с EVN. Те са подсъдими за продажбата на 33% от държавния дял от електроразпределителното дружество през 2011 г.

Съдия Даниела Борисова разпредели публично делото на случаен принцип. Така делото бе поверено на Костадинка Костадинова, която осъди Евелин Банев - Брендо. Тя бе избрана от 32-ма съдии от наказателната колегия.

Иво Прокопиев е обвинен в това, че в периода месец май - юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков - заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията. Прокопиев е с мярка за неотклонение "подписка".

Трайчо Трайков беше обвинен че не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и се е съгласил за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството. Това е станало в нарушение на утвърдената от Министерския съвет през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена.

През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в EVN. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лева за акция. Бившият финансов министър Симеон Дянков, който е в чужбина, обеща да съдейства на прокуратурата.


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).