Бизнесмен: Вчера купих 10 литра олио за 20.20 евро в Гърция. Тази психоза у българина е постфактум от комунистическо време

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
17:27 / 12.03.2022
1922
Цената на олиото в Благоевград догонва тази на зехтина в съседна Гърция. Това е една от причините част от жителите на Югозапада, особено тези в пограничните райони, масово да пазаруват в южната ни съседка, където няма напрежение, спекула и всекидневно увеличаващи се цени на стоките от първа необходимост – храни, гориво, лекарства, препарати, предава Радио Благоевград.

Един от тях е Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово.

"В България наблюдавам един парадокс, който не вярвах, че ще се случи. Аз съм вече на 55г., живях и при социализма и сега при псевдо демокрацията, доживяхме и отново войни да има в Европа и тази психоза, която наблюдавам у българина, е постфактум от комунистическо време. В Гърция я няма тази психоза от презапасяване и спекула с цените на храните. Защото, вчера аз закупих десетлитрова туба с олио за 20.20 евро. Смятах го, това прави литъра 3.95 лева. В България, олио под 5.50 лева, не можем да намерим. Не може на нашия стандарт на живот, да е толкова скъпо“ – коментира Иван Сабахлъков, след поредното пазаруване в съседна Гърция.

 Според него, цената на олиото в България доближава тази на зехтина в Гърция.

"Зехтина от маслобойна го взех на 3 евро. Далеч съм от мисълта, че и в Гърция не мърдат цените, но тази аномалия, която я наблюдаваме в България, е спекулативна защото, когато станаха горивата в България 3.30 лв., в Гърция от 1.62 евро, горивото се вдигна на 1.70 евро. Все едно с нашите 8 стотинки, а у нас скочи с 30-50 стотинки. Затова казвам, че все още си живеем с предразсъдъците от комунистическото време, когато всичко беше дефицитно “ – допълни Сабахлъков, според когото, в Гърция няма психоза и паника, както от COVID-19, така и от войната в Украйна.

Той коментира и цените на лекарствата в Гърция, които са доста по-ниски от тези в България, затова често изпълнява поръчки на свои близки и приятели. 

"Единственият съвет, който мога да дам на българските граждани е, нека да излязат и да си засеят градинките с чушки, домати, пипер, фасул и картофи, за да преминат през тази инфлация, която наблюдаваме. С тези цени няма да оцелеем дълго. Нека се върнем към бита, за да произвеждаме само храните от първа необходимост. Ето, сега е дошло времето да "санираме“ българското село, нещо, за което с Вас говорим от няколко години. И нека, бабите започнат да учат внуците си как се отглеждат зеленчуците. Болно ми е, но това е единственият начин да се спасим от тази криза“ – категоричен е Иван Сабахлъков.

Виж коментарите (2)

Още по темата (64):
27.04.2024 Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио по
магазините
19.03.2024 Жена даде 200 евро за некачествен зехтин
17.12.2023 Със 120 процента е поскъпнала тазгодишната продукция на този продукт
30.11.2023 Цената на олиото може би ще скочи, производители казаха дали ще се наложи да се запасим
29.11.2023 Директорът на най-голямата компания за производство на олио в страната: Имаме нужда от постоянен внос на суровина
31.08.2023 Голямо предприятие у нас затвори врати
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).