Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнесът очаква раздвижване на пазара на труда у нас
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 06.09.2010Коментари (3)482
Бизнесът очаква раздвижване на пазара на труда у нас. Част от хората, излезли в принудителен отпуск, ще се върнат по работните си места. Причината - фирми, работещи предимно за износ, получават повече поръчки и им е нужен персонал. Въпреки това, дори и в големите градове намирането на работа ще остане предизвикателство.

Фирмите успяват да увеличат продажбите, но не значително. И все пак, след края на отпускарския сезон работата в много от предприятията се увеличава:

"В Европа през август имаме спад на поръчките, тъй като много предприятия затварят за лятна ваканция и септември месец винаги сме свидетели в раздвижване в поръчките", коментира Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал

Повечето поръчки дават възможност на част от хората излезли в принудителен отпуск да се върнат на работните си места. За безработните лекото оживление във фабриките е шанс да намерят препитание.

На това разчита и Борислав Ковачев, който от седмици търси препитание. Загубил предишната работа, защото предприятието, в което се трудел затворило врати. Сега усилено търси ново работно място. Надява се да бъде охрана някъде: "Ходя сам и си търся. Е, питаме навсякъде"

Бизнесът обаче е категоричен, че дори и продажбите на компаниите да се върнат на нивата от преди кризата, персоналът няма да е така многоброен. Защото кризата е донесла поуки - как да се произвежда повече и с по-малко персонал:

"За да постигнем същата заетост, каквато преди кризата, няма да е достатъчно да се върнем на същите продажби в същите компании. Нужни са нови инвестиции, нужно е да стартират инфраструктурни проекти, които да поемат голяма част от безработицата", коментира още Велев.

Най-много шансове за нови работни места има в сфери като машиностроенето и електротехниката. Но сектори като строителството скоро едва ли ще търсят нови служители.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
"...кризата е донесла поуки - как да се произвежда повече и с по-малко персонал" - ако можеше да се произвежда максимално и да се плаща минимално българските "бизнесмени" ще са най-доволни. А ако може пък изобщо да не се плаща ще са направо щастливи.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: