Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнесът ощетен в сметките за ток, експерт с лоша прогноза
Автор: Екип Varna24.bg 12:21 / 13.01.2022Коментари (0)623
© Pixabay
Ще има забавяне на изплащането на помощите за бизнеса за високите цени на тока. Компенсацията няма да е отразена в януарските фактури, защото програмата още не е готова. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Кискинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Владимиров Кискинов".

Експертът цитира мнения на пазарни участници, според които истерията преди Коледа с високите нива и енергийните пазари е преминала и те са се върнали към фундаментални фактори като търсене, предлагане и времето през зимата.

Кискинов обясни, че потребителите вече са свикнали с новата нормалност от високи цени за електроенергията и макар да има успокоение, но то е на значително по-високи нива от очакваните.

По думите му цените на природния газ са тръгнали надолу, особено след съобщенията за нови доставки на LNG в Европа, което е повлияло и на цената на електроенергията. След достигане на нива от 170 евро/Mwh, цените в момента са над 80 евро, фючърсите за доставка през февруари са около 94 евро, за март - 90 евро, за Q2 - 75 евро.

"Това успокоение не е стабилно“, прогнозира Кискинов, и очаква да има завръщане към по-високите нива при най-малък натиск. Той дори прогнозира "нова по-висока вълна“ от увеличение на цените в края на месеца.

Експертът смята, че цените на тока в България на борсата също са постигнали по-устойчиви, но и по-високи нива - от 350 лв/Mwh за базова енергия, и 400 - 500 лв/Mwh за пикова.

Средната цена за 2021 г. в България е била 108 евро/Mwh по данни на IBEX, което е съпоставимо с цените в Словакия, Австрия, Белгия, Нидерландия и Чехия. Най-ниска е била цената в Полша (47 евро/Mwh) и Турция (87 евро/Mwh), в Германия - 96 евро, а в съседните Сърбия, Румъния и Гърция - около 110 - 120 евро/Mwh.

"Данните показват, че държавни стимули за ниски нива трябва да вземат под внимание, че цените не са толкова високи спрямо средната годишна база“, коментира Кискинов.

През последната седмица на българската енергийна борса са били отчетени сравнително високи нива - от 360 лв. за базова енергия, до 500 лв. за пикова – над очакваните, което е резултат от фиксирания под на пазара след проведените търгове за двустранни договори от ТЕЦ "Марица Изток 2".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: