Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Благотворителна фондация задържа 30% от парите, дарени за болно дете
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 24.02.2021Коментари (0)742
©
2-годишният Влади от Перник страда от детска церебрална парализа и се лекува в Турция. За да успеят да си го позволят обаче родителите разчитат на дарители. Преди месец установяват, че благотворителна фондация възнамерява да задържа 30% от всички събрани за детето средства. Законно ли е това? За печалба или за разходи са предназначени парите? Отговорите потърси Ева Костова от NOVA.

Всичко започва преди 2 години, когато Влади е на три месеца и не може да задържа главата си изправена. След консултации с лекари, родителите му разбират, че ще трябва да се борят с диагнозата детска церебрална парализа. А след лечение в София, в началото на миналата година, Влади и майка му заминават за Турция и започват ежедневна рехабилитация.

"Все още не може да се обръща, да седи, да се изправя и съответно да ходи. Рехабилитацията, която правим, е освен двигателна и с играчки, които стимулират умствената активност на децата", разказа майката на детето - Вержиния Георгиева.

За три месеца рехабилитацията струва на семейството 9300 евро. През първите три, родителите на Влади се справят сами. След това молят за помощ роднини, които организират кампания - благотворителни базари, концерти и дарителска сметка.

"Свързахме се с фондации, направихме Facebook група, която се казва "Бъдеще за Влади", разказа лелята на детето - Десислава Рангелова.

Фондация "Богданова и Данаилова" от Перник, където живее семейството, е тази, в чиито ръце лелите на Влади поверяват кампанията. Последната им такава, се провежда под патронажа на кмета на града.

"Всъщност основната ни работа е свързана с това да дадем нещо на обществото и то да даде нещо на нуждаещите се", каза Катрин Богданова, представител на фондацията.

В началото на годината обаче още една фондация поема случая на Влади.

"Една госпожа от фондацията се свърза с мен и ме попита имаме ли нужда от помощ с кутии. След това е говорила с Вержиния и е казала, че съм прочела договора и че трябва само да попълни празните полета и да го сканира по най-бързия начин, за да го изпрати обратно", обясни лелята на детето.

"Оставих Влади на рехабилитация, принтирах го и го подписах", разказа Вержиния Георгиева.

Тъй като става въпрос за благотворителност, казват жените, никоя не проследила условията внимателно и не разбрала, че 30% от получените дарения, се задържат от фондацията.

"Вечерта, след като приспах детето, прочетох договора и тогава разбрах. Това е бизнес. Не желая да участваме в това", сподели Вержиния.

Срещаме се с Поли Иванова - основател и единствен член на фондацията "Нов живот за теб". Създала я в средата на януари, а кампанията на Влади била втората, с която планирала да се захване. Нейната версия за случилото се е друга.

"Аз не съм търсила никой. Те ме потърсиха. И така започна да тече кампанията на Влади, като аз поръчах 100 кутии. Бяхме ги предупредили, че ще удържаме 30% от парите. Средствата отиват за наем за офис, вода, ток, парно и тн. Исках до мен да има човек, с когото да работим. Кой ще обикаля 200-300-500 магазина за без пари? Не карам никого на сила да работи с мен. Аз съм човекът, който им подаде ръка, а те я отсякоха", заяви Иванова.

"Не можеш да си позволиш да вземеш и 1 стотинка за обслужване на сметки, за гориво, за кутии. Това си е проблем на фондацията. Когато си решил да се занимаваш с благотворителна дейност, трябва да си напълно наясно", каза Катрин Богданова.

Така, още преди кутиите да са разнесени, кампанията е спряна. За да разберем има ли законно право благотворителна фондация да удържа процент от поверените й дарения, се обърнахме към Обединението на свободните адвокати.

"От правна гледна точка няма проблем. Разбира се, може да се зададе въпросът за какво точно отиват тези 30%", обясни адвокатът Емил Георгиев.

Пропуските, според него, са други.

"Не е уточнен периодът на кампанията. Трябва да се знае все пак колко време тази фондация ще събира средства. Отделно не става ясно дали само за това дете набира пари или и за други", поясни Георгиев.

Основателят на фондацията – Поли Георгиева, е категорична, че не прави нищо незаконно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: