Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близки и приятели се сбогуваха с Марин Бодаков
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 11.09.2021Коментари (0)974
©
Поетът и преподавател Марин Бодаков, който завинаги остана на 50, ни напусна неочаквано на 8 септември. Опелото се състоя днес в столичния храм "Свети Седмочисленици“.

"Ще запомня Марин с неговата взискателност и доброта. Дори когато беше суров в оценките си, той ги казваше по начин, по който критикуваните не ги болеше. Това е много рядко майсторство, особено в една среда, в която сме принудени да живеем сред арогантности, нападки“, заяви ректорът на НБУ поетът и драматург Пламен Дойнов.

"Марин беше добрият дух на българската литература, доброто момче на българската литература. В нашата литературна публичност ще зейне една празнина, която няма кой да я запълни. Ще трябва да свикваме с нея“, добави той.

Поетът и собственик на ИК "Жанет 45“ Божана Апостолова каза, че Марин Бодаков е бил голяма душа и с изключително борбен дух.

"Той бореше шума и въздигаше тишината. Много помагаше на моето издателство. Направи едни много добри детски книжки. Смъртта му дойде толкова внезапно. Дълбок поклон! Огромна човешка благодарност за един смислен, съдържателен, пълен с победи живот“, заяви Апостолова пред БГНЕС.

За Манол Пейков, също от ИК "Жанет 45“, Марин е на първо място приятел.

"Марин беше много добър приятел, много обран човек, много дискретен. На пръв поглед много колеблив, в същото време много твърд отвътре, много непоколебим като ценности и посока. Това е абсолютно рядка и шеметна комбинация от качества, която го правеше това, което е“, сподели Пейков.

Университетският преподавател доц. Ефрем Ефремов и негов колега коментира, че Бодаков ще липсва във Факултета по журналистика и масова комуникация.

"Ще го запомня като изключително светъл човек, много прекрасен колега. По характер- изключителен добряк. С огромно внимание към студентите, което е много ценно. Нямаше студент, който да не отиде по какъвто и да е повод при него и той да не откликне към него. Няма да коментирам достойнствата му на поет, които са безспорни, нито достойнствата му на литературен критик“, каза той и подчерта, че Бодаков много е обичал студентите си, както и те него и именно затова и днес пред храма чакат и част от тях да се простят с него.

Марин Бодаков е роден във Велико Търново на 28 април 1971 г. През 1994 г. завършва българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. работи в списание "Български месечник“.

През 2011 г. печели (заедно с Румен Леонидов) наградата за поезия "Иван Николов“. Носител е и на отличието "Рицар на книгата" на Асоциация "Българска книга“ в категория "Печатни медии – вестници и списания“ за 2014 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: