Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близки на починала: Започнахме война срещу Здравната каса
Автор: Екип Varna24.bg 10:48 / 13.05.2018Коментари (0)1778
©
За втори случай на жена, починала преди да дочака аортна клапа, писаха медиите тази седмица. Напрежението по темата е сериозно, след като се оказа, че от 1 април Касата ще заплаща по-малко пари за различни медицински изделия и консумативи. Става дума за безкръвна операция, медицинските изделия за която не се покриват изцяло от Здравната каса. Става дума за 10 хиляди лева. Починалата жена е Мария Теохарова, на 87 години. В студиото на "Събуди се" по Нова телевизия беше нейната дъщеря Радост Теохарова. Близките вече казаха, че ще съдят Касата заради загубата си. Радост Теохарова разказа, че майка й получила инфаркт и била приета в Окръжна болница "Света Анна", където разбират, че се нуждае от аортна клапа.

"От "Света Анна" ни обясниха, че единствено в "Света Екатерина" може да бъде поставена тази клапа и единствено там се извършват тези безкръвни операции. От болница "Света Екатерина" реагираха светкавично на нашето запитване дали нашата майка може да бъде преместена. Тя веднага след празниците, защото това се случи след Коледа, на 28 сутринта вече беше приета в болница "Света Екатерина". На първия ден от новата година й беше направена коронарография, последващи изследвания", разказа дъщерята на покойната. Тя цитира документ от болницата, според който пациентката се нуждаела от аортна клапа. Близката на починалата подчерта, че аортната клапа е била включена в чакащата листа.

"После документите се придвижват в НЗОК. Оттам най-късно до два месеца ние трябва да получим, документите се изпращат тоест в "Света Екатерина" и тази операция трябва да бъде извършена. Изминаха тези два месеца и отговор няма от никъде", каза Теохарова. "Няма отговор, защото Здравната каса подписа смъртната присъда на нашата майка. Самата операция струва 50 хиляди лева. До февруари - март тези консумативи за аортната клапа не се е заплащала. Изведнъж решават, че ще бъде заплащано съобразно стандартите на ЕС. Съобразно страните, в които се извършват тези операции, част от средствата се плащат от пациентите. Питам българският пенсионер и работещ, какви пари получава на този етап, за да може 95 % от хората да си позволят заплащането на тези 10 хиляди лева? И тук бяхме обвинени, че едва ли не сме убили нашата майка, защото сме чакали дълго. Не, ние чакахме тези 40 хиляди лева, за да доплатим останалите 10 хиляди лева", каза тя.

Теохарова отхвърли твърденията на НЗОК, че решението да се чака е на близките на загиналата, както и че у нас няма случаи на починали хора, заради това, че нямат пари да доплатят за скъпи медицински изделия. "Преди нашата майка има починали две пациентки. Нашата майка е третата пациентка", контрира Теохарова.

"Ние сме започнали вече война затова, защото тук се касае, ние няма да върнем нашата майка, но нейният дух и нашите духове няма да останат спокойни до края на живота ни", каза емоционално дъщерята на починалата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: