Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 1100 души чакат за трансплантация у нас
Автор: Екип Varna24.bg 10:46 / 06.10.2015Коментари (0)609
©
Днес официално ще бъде поставен финалът на проекта "Подобряване на дейността на Изпълнителна агенция по трансплантация чрез оптимизиране на структурата и функциите й". Посредством изпълнението на проекта бяха предприети стъпки за подобряване на организацията, дейността и координацията на ИАТ, предаде БНТ.

По темата колко души се нуждаят от трансплантации и какви са изводите от проекта медията разговаря с д-р Марияна Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията.

Около 1100 души са чакащите за трансплантации в България, съобщи тя, но уточни, че реално тази бройка е по-висока, тъй като има много недиагностицирани или неинформирани за всички съществуващи възможности.

Д-р Симеонова посочи, че България е далече от световните стандарти за трансплантации. Статистиката за тази година засега е сравнима с миналогодишната. За две години и половина стана ясно, че хората в България не са по-различни от другите хора по света. "Те разбират донорството и са склонни да даряват. Има безкрайно много добри хора. Те не са преживели своята мъка и загуба, но въпреки това се интересуват дали са добре другите хора, които са спасили чрез своя близък."

Тя обясни, че организацията и подкрепата са единият от проблемите, който ръководството на ИАТ се опитва да разреши с промяна в работата й, а другият е недостатъчността на кадри. Д-р Симеонова беше категорична, че българските специалисти са изключително добри, но са малко.

Изпълнителният директор на ИАТ уточни, че у нас не може да се говори за търговия на органи, а за трафик на хора извън страната за органи. 

"Няма как да се вземе орган от починал човек. Когато човек е в мозъчна смърт, той трябва да се поддържа в реанимация. Това е изключително тежко и трудно. Няма как орган да се вземе, тъй като той не може да преживее дълго време извън тялото, но живо донорство, при което някой да продаде своя орган, в България не се случва. Категорична съм", отбеляза тя.

В края на гостуването си тя се обърна с призив към фирмите да подкрепят проекта за създаване на паметник в Южния парк в чест на донорите, тъй като той ще напомня на всички нас за смисъла на донорството и всеки ще може да спре и да отдаде почитта си към хората, които са спасили човешки живот.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: