Близо 120 000 души ще работят по Черноморието през лятото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:56 / 20.03.2015
872
Въпреки апокалиптичните прогнози за спад на руските туристи и за хотели, които ще останат празни през цялото лято, близо 120 000 души ще работят по Черноморието по време на сезона - толкова, колкото бяха и през м.г. Борсите за подбор на кадри започнаха. Това каза за "Преса" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В разгара си е туристическото номадство. Готвачи, бармани, сервитьори, администратори, екскурзоводи, камериерки и др. стягат куфарите и се преместват от зимните в морските курорти. Близо 6000 работници от планинските курорти ще поемат към хотелите по Черноморието, заяви Драганов. По думите му тези, които искат да работят през лятото, очакват по-високи заплати, а работодателите искат добре подготвени специалисти.

Около 40% от персонала в Пампорово започват работа на морето, съобщи председателят на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" Пантелей Мемцов. Очаква се сезонът в родопския курорт да продължи до средата на април, след това започва масовото преселение.

"За голяма част от персонала това е стандартна процедура, особено за тези, които работят при собственици на хотели в Родопите и по Черноморието", коментира Мемцов.

"Не е рентабилно да работим по шест месеца в годината, три през зимата в Пампорово и толкова през лятото на морето, но нямаме друг избор. За нас не важи поговорката "ден година храни", както е за собствениците на хотелите", жалват се сезонни работници в родопския ски курорт.

Най-търсени и зиме, и лете са добрите готвачи, заплатата варира от 750 до 7500 лв., а средно получават 1500 лв. Нискоквалифицираният труд на камериерки, поддръжка и други се заплаща между 450 и 650 лв., а на аниматорите - между 900 и 1200 лв.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. д-р Костадин Ангелов от Велико Търново: Нашите основни опон...
Спортното министерство проверява тотото
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Засилен е трафикът по пътищата
Проф. Чуков: 147 страни са признали Палестина като държава, Бълга...
На аудиенция във Ватикана: Папа Франциск пожела на българския нар...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).