Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 20% ръст на необслужваните кредити в България
Автор: Екип Varna24.bg 10:55 / 30.11.2020Коментари (0)1102
©
Прогнозите на Асоциацията за защита на потребителите се сбъднаха и днес сме свидетели на 19% увеличение на хората, които не могат да плащат дълговете си за периода февруари-ноември 2020 г. По данни на БНБ на близо 6 млрд. лв. възлизат необслужваните кредити. От тях близо 2 млрд. са отсрочените заеми на домакинствата.

Предвид очакванията за провал на зимния туристически сезон и въведените ограничения до 21 декември, делът на хората изпитващи затруднения да обслужват кредитите си ще продължава да се увеличава. Това увеличение ще бъде осезаемо през февруари, когато вече ще е налице ефектът от очаквания слаб зимен сезон. Ситуацията се усложнява и от това, че ще продължи и тенденцията на  увеличаване на безработните извън Бюрото по труда. По данни на НСИ от март до началото на ноември без работа са останали близо 294 хил. души, а наетите за същия период са малко над 184 хиляди. Но това са цифри на базата на официално регистрираните езработни.

На този фон освен социални мерки и такива за запазването на работните места, призоваваме управляващите да помислят и за задлъжнялостта на бизнеса, който или фалира или е с намалени приходи и печалби. Служители и фирми изпитват остри затруднения да изплащат задълженията си. Отново напомняме, че доброволното изпълнение е именно антикризисна мярка, която ще помогне за разсрочване на задълженията. 

Според анализите на Асоциацията за защита на потребителите т. нар. локдаун трябваше да бъде въведен през октомври или най-късно от средата на ноември. Освен, че щеше да предотврати сегашното натоварване на здравната система, щеше да намали и загубите за търговията и икономиката. Всички знаем, че декември е най-силният месец в годината, а януари и февруари са традиционно месеци почти без икономическа активност. Неслучайно другите държави затегнаха мерките за ограничение на разпространението на Ковид-19 именно през октомври и ноември. Така се даде възможност на бизнеса през декември да компенсира част от загубите си.

В началото на ноември народните представители бламираха приемането на доброволното изпълнение на второ четене като масово гласуваха въздържал се. Напомняме, че срещу доброволното изпълнение най-остро се противопоставяха колекторските фирми. Трябва да се има предвид, че на пазара действат и фирми за бързи кредити, които сами прибягват към събиране на задълженията. Заедно с колекторските компании те често прибягват към психически, а понякога и физически тормоз над длъжниците. От Асоциацията на колекторските агенции признават, че през февруари 15% от хората не са могли да обслужват дълговете си, а днес този дял е 34%. Основната причина за това пандемията от коронавирус и последвалият срив на икономикатата.

Призоваваме народните представители да преосмислят поведението си като приемат доброволното изпълнение. То касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. С други думи ще предпази хиляди потребители от това да бъдат заведени срещу тях дела, често без знанието им. Съответно ще бъде предотвартено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на гражданите от съдебни изпълнители. За мнозина тези пари са основният им източник на доходи. Доброволното изпълнение е изцяло за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението. Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати.

Припомняме, че единствено фирмите за събиране на дългове продължиха да работят и останаха извън обхвата на Закона за извънредното положение. Всички останали - банки, съдебни изпълнители и дори фирми за бързи кредити или дейността им беше замразена или дадоха 6 месечна отсрочка за вноските по кредити.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: