Близо 2000 бебета са изоставени през 2014 г.

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:37 / 03.01.2015
794
Близо 2000 бебета са изоставени през миналата година, по данни на Калин Каменов, заместник-министър на младежта и спорта и бивш директор на Държавната агенция за закрила на детето . Има случаи на изоставено бебе от 16-годишна майка, на практика още дете. Каменов е убеден, че "виновник" за тези случаи са ниското образование, ранното отпадане от училище и ранните бракове. Бедността също е причина родителите да изоставят децата си.

Има начини много от тези случаи да бъдат предотвратени, категоричен е Каменов. Според него нужни са достатъчно мотивирани и добре платени социални работници и медиатори, които да работят на терен.

Има дефицит на "бели лястовици" , които да работят на терен, смята Каменов. По думите му малко били ентусиастите, които искали "да нагазят в калта".

Оказва се, че работата на терен в махалите е и опасна. Честа практика в родилните отделения, според психолога Елка Налбантова, е ромски майки да изоставят бебета си под предлог, че отива да гледа другите си деца и затова оставя новороденото. Често майките се връщат и си вземат бебето, подчерта тя.

Според Налбантова в махалите трябва да има и по-сериозно медицинско присъствие, тъй като голяма част от майките споделят, че бременността им не е проследявана от лекар. Тя иска социалните помощи да са обвързани с образованието на децата и грижите за самите деца. Започнали сме реформата, но сме съвсем в началото, изтъкна тя. 8 дома за бебета предстои да бъдат закрити през тази година.

Източник: News.bg


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).