Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 30 000 дози от ваксината на "АстраЗенека" пристигат утре у нас
Автор: Екип Varna24.bg 14:05 / 06.02.2021Коментари (0)1324
© iStock
Утре очакваме доставка на 28 800 дози от ваксината на "АстраЗенека". Това каза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов в интервю за предаването "Седмицата" по Дарик радио.

"За да получи разрешение за употреба една ваксина, преминава през задълбочена оценка. Има предклинични и клинични изпитвания, след което се прави оценка на документацията от Европейската агенция по лекарствата. Водещо е съотношението полза – риск. Въпросът е да се оцени дали ползите надвишават рисковете. Категорично от информацията дотук съотношението полза – риск е благоприятно и ваксините са безопасни. Има условие – ангажимент на производителите да предоставят допълнителни данни и всеки месец да дават периодичен доклад за безопасност. Първият производител предостави такъв доклад. Данните от него показва, че няма различни странични реакция от описаните в кратката характеристика. Имаме 108 съобщения за нежелани реакции, като всички от тези реакции са описани в кратката характеристика. Това е за 57 000 поставени ваксини. 75 от тях касаят реакция в мястото на приложението. Има около 10 алергични реакции предимно с локален характер. При две от тях се е наложило прилагане на лекарствен продукт'', коментира Кирилов.

За да бъде поставена ваксина на човек, задължително се минава през преглед. Това е стандартна процедура. Важно е да бъде направена имунизацията по начин, който да гарантира безопасността на хората. Изключително важно е да се спази тази процедура – да бъде извършен преглед от личния лекар. Ваксини се поставят и в РЗИ, имунизационни центрове и лечебни заведения, но медицинските специалисти получават предварително информацията и могат да се запознаят със състоянието на пациента и да преценят какви са рисковете. При милионите ваксини, които са поставени вече, реално се потвърждава това, което беше видяно в клиничните изпитвания, посочи той.

"В България ваксинирането се извършва по националния план, при който имаме пет фази. Според това в коя фаза попада човек, детайлите по записването зависят от това. Всеки може да се запише при личния си лекар. След като минат първите три фази на ваксинация, идва моментът на лицата над 65 години и тези с придружаващи заболявания. Те трябва да се запишат. Разработва се едно приложение, което ще бъде готово до края на февруари. То ще позволи да избере човек къде да се запише за ваксинация, за да се определи най-добрата възможност да се случи ваксинирането'', добави Кирилов.

"В предстоящите седмици значително се увеличават доставките на ваксините в целия ЕС. Утре очакваме доставка на ваксината "Астра Зенека“. Очакват се 28 800 дози. Има особеност при тази ваксина. Периодът за втора доза е между 4 и 12 седмици. Това ще даде по-голяма гъвкавост. Обмисля се вариант да се поставят всички дози, които ще получим. Всяка ваксина, която получава разрешение, преминава през задълбочен анализ от водещи експерти в Европа. Щом се подаде заявление, има комитет по лекарствени продукти към Европейската агенция по лекарствата. Два екипи извършват оценка, представя се анализът и има гласуване. Едва след този период може да бъде издадено разрешение за употреба от Европейката агенция по лекарствата. За да получи разрешение една ваксина, тя трябва да покаже минимум 50% ефикасност. Има разлика между ефикасността при клиничните изследвания и реалната такава в реалната практика. Важни са факторите като хоспитализациите и усложненията. При клиничните изпитвания не са наблюдавани усложнения и хоспитализации“, каза още той.

В ситуация на пандемия факторът време е изключително важен. Ваксините са били изпитвани при други инфекциозни заболявания. Науката работи с тях от години. Има дълъг предварителен период, при който се извършва софтуерно проучване, една-две години специалистите се занимават с това да определят коя молекула е най-подходяща, след което се преминава към предклинични изследвания и после към клинични. При тези ваксини има изключително широко проучване. Беше безпрецедентно мобилизирането на всички институции и целия експертен потенциал. Резултатът е, че се дава възможност процесите да се извършват едновременно, а това скъсява времето за реализиране на процеса, добави той.

,,Ще пристигнат повече спрямо януари. Всеки месец доставките се увеличават. Тази седмица получихме 17 550 дози от "Пфайзер". Утре ще получим ваксината на "АстраЗенека" 28 800 дози, очакваме 6 000 от "Модерна" и 17 550 от "Пфайзер". Следващата седмица очакваме 52 350 дози общо, ако приемем, че утрешната доставка е към следващата седмица'', допълни той.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: