Блокове в Русе се наклониха опасно, метър е цепнатината между двата входа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
17:25 / 28.03.2018
2856
Сериозен проблем с конструкцията на жилищни блокове в Русе. Огромни фуги са се отворили между отделните входове. Наричат сградата "блокът на смелите", тъй като цепнатината между двата входа на наклонената сграда вече е близо метър. Румен Ангелов живее на последния етаж в блок "Калофер". Той казва, че в хола панелът се е сцепил, а когато станеш нощем и си забравил за наклона – залиташ.

Блок "Бенковски" е в същия квартал. Няколко дни след две водопроводни аварии, фугите между входовете се отварят застрашително. Хората обвиняват ВиК за положението. Евгения Маринова коментира, че за три дни е имало "фрапантно отваряне и падане на тухли, блокът е наклонен и хората не могат да си отварят вратите и прозорците.

От ВиК в Русе признават, че имат проблеми със старите водопроводи, които са на близо 100 години.  Според дружеството обаче сградите улягат заради нестабилната почва.

"Не може една такава аварийка, и то за такъв кратък период от време, да предизвика овлажняване на 100 метра по-надолу", заяви Марин Бирков, главен инженер на ВиК-Русе.

Общината започва геоложки сондажи в района. "Да видим какво е състоянието на земната основа, с цел предпазване на общинската инфраструктура. Данните ще бъдат предоставени на собствениците на блока, за да предприемат необходимите действия", посочи Спасимир Димитров от дирекция "Обществен ред и сигурност". Укрепването ще е за сметка на собствениците на застрашените имоти. Те самите обаче се заканват да търсят компенсации от отговорните за проблема.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).