Богдан Кирилов: Наличието на тромбози се наблюдава само след първата доза на "АстраЗенека"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:54 / 09.04.2021
2189
"Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на "АстраЗенека“. Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция“, каза шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването "Тази сутрин“.

От ИАЛ обявиха, че имунизацията с "АстраЗенека“ у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата – с повишено внимание при възрастова група под 60 години при жените.

"При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и да ваксината да се прилага с повишено внимание“, обясни Кирилов.

Той уточни, че освен препоръки към медицинските специалисти, всеки пациент трябва да уведоми медиците дали има в миналото случаи на тромбози, за да се минимализира рискът.

Д-р Мария Попова от ИАЛ коментира също, че препоръката от ЕМА е направена след заседание на голям експертен комитет с 25 души.

"Ние смятаме, че това, което от ЕМА предлагат, е разумно. От ЕМА предоставиха всички данни и изрично дадоха възможност на националните здравни органи да вземат собствени решения, които са в рамките на техните преопоръки“, уточни Попова.

Кирилов определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни. "Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции“, добави той.

До момента към ИАЛ са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции към всички разрешени ваксини, като към "АстраЗенека“ са 1000.

"След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се ваксинираха около 150 българи с втората доза на "АстраЗенека“, каза Попова.

По думите й и в кратката характеристика на препарата нежеланите лекарствени реакции са посочени за след първата игла.

Относно намаленият интерес към ваксината на "АстраЗенека“ Кирилов коментира, че според него в следващите седмици ще има развитие в обратната посока.

На въпрос от зрител защо страната ни преговаря за закупуване на ваксината "Спутник В“, Кирилов обясни, че има два аспекта – регулаторен и политически.

"За да се прилага една ваксина в ЕС, тя трябва да е разрешена за употреба от ЕМА. Преговорите за закупуване са различно нещо от разрешението за употреба“, обясни той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).