Богдан Кирилов: В последните дни се увеличава интересът към еднодозовата ваксина срещу COVID-19

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:41 / 01.09.2021
1466
Увеличава се интересът към еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на "Янсен“. Това заяви в "Тази сутрин“ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Според него заради липса на информация сред населението, страната ни е последна в ЕС по поставен брой дози. 

Той уточни, че не може да бъде единен подходът, защото различните възрастови групи използват различни информационни източници. С пълна защита в момента са близо 1,72 млн. души у нас, от тях около 138 хил. са с еднодозовата ваксина. Общо поставените дози са около 2,3 млн. души, а доставените – около 5,4 млн. бройки. АГЕНЦИЯ, ЛЕКАРСТВА

"В последните дни се увеличава интересът към еднодозовата ваксина. Само вчера е поставена на над 3000 души. Имаме от нея, очакваме в следващите седмици още доставки. За всички желаещи ще има“, допълни директорът на ИАЛ. 

Кирилов коментира, че по последни данни одобрените ваксини защитават между 6 и 8 месеца. Относно темата за "третата доза“, той заяви, че са необходими още данни преди да бъде официално одобрена. 

"Като първа стъпка очакваме препоръка от ЕАЛ, на база на която да бъдат взети решенията от експертните съвети по имунология, епидемиология. Те ще преценят при кои групи пациенти да стартира. В момента опитът показва, че това са имунокомпрометираните, трансплантираните пациенти, възрастното население. Единици са държавите, в които се стартира масово поставяне на трета доза“, допълни Кирилов. 

Директорът на ИАЛ допълни, че страната ни има готовност да поставя "третата доза“, когато бъде разрешено от регулаторните органи в ЕС. Той каза още, че под 3000 са лицата, взели решение да смесят векторна и иРНК ваксина. 

Кирилов обясни, че у нас децата над 12 г. могат да се ваксинират с препаратите на "Пфайзер“ и "Модерна“. 

"След консултация с медицински специалист, ако се прецени може да бъде поставена ваксината. До момента около 7500 са лицата между 12 и 17 г., на които е поставена ваксина. Около 2500 са лицата на 18-годишна възраст. Има опит – въпросът е, че това доста нисък процент“, допълни Кирилов. 

Той уточни, че към момента в ИАЛ има постъпили само две съобщения за нежелани реакции при непълнолетни. "Те се касаят за повишена температура около 38 градуса. Подобни са данните и от останалите държави“, допълни Кирилов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...
Калфин: В един весел хаос си вървим напред. Каквото мине - мине, ...
Средствата за държавните имоти зад граница недостигат, състояниет...
Сезонът е открит: Колко ще трябва да платим за килограм череши?
Проф. Иван Литвиненко: Има начин държавната детска болница да се ...
Земетресение разлюля една част на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).