Бойко Борисов: Мафията има интерес да няма правителство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
15:35 / 27.01.2016
721
Мафията има интерес да няма правителство, да няма парламент и да не минават закони, защото тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са свикнали да получават. Това коментира премиерът Бойко Борисов в края на правителственото заседание, след като отчете, че приходите през януари надвишават с 900 млн. лв. събраното през януари миналата година.

В тази сума не са включени 250 млн. лв., възстановен на фирмите ДДС.

"Не си спомнят в Министерство на финансите кога януари месец са били на 900 милиона излишък. Не си спомнят", изтъква премиерът, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието.

"Борбата с контрабандата дори и най-големите скептици в Европа вече я коментират като чудо, което правим. Затова имайте предвид, че всички тези олигарси, мафиоти, които години наред са взимали пари, смятайте какви щети им се нанасят", подчертава Борисов пред министрите.

Най-важната и спешната задача пред Министерство на правосъдието е внасянето на измененията на Закона за съдебната власт, казва по време на заседанието правосъдният министър Екатерина Захариева.

Сроковете, които министерството си поставя, са в началото на март да бъде приет законопроектът от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.

Захариева признава, че по закона има още много работа за вършене.

"Въпреки че изменението беше оповестено в средата на миналата година, то все още не е приведено в съответствие с измененията на Конституцията. В главата за инспектората и засилените правомощия на инспектората за съдебната власт се съдържат три изменения и няма как, давайки толкова силни правомощия за проверки, да не се разпишат подробностите и при какви условия започват тези проверки", пояснява министърът.

Тя допълва, че пет работни подгрупи работят по различните глави. "Прекият избор от магистратите на членовете на ВСС е също изцяло неразработен, така че за това срокът е март месец и трябва да ви кажа, че той е изключително оптимистичен, бърз и спешен. Работата вече е започнала в министерството със заинтересованите институции", заявява Захариева.

"Законът за съдебната власт е топ приоритет, така че в първите няколко месеца - февруари и март, ще бъдем изцяло фокусирани върху него", допълва тя.

По думите й с интензивно се работи и по измененията на Търговския закон заедно с Министерство на финансите. Захариева изтъкна, че промените ще включват превантивни мерки срещу кражбата на фирми.

Източник: bTV


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха, вижте ...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...
Доц. Мангъров за новия "вирус на шамара" и защо така е известен
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).