Бойко Борисов председателства комисията по външна политика за първи път

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
15:55 / 19.07.2023
878
Бойко Борисов председателства за първи път комисията по външна политика, предаде репортер на "Фокус". Лидерът на ГЕРБ проведе своето първо заседание, на което трябваше да бъде изслушан посланика на Кралство Испания относно Испанското председателство на Съвета на ЕС, новоназначените посланици на страната ни във Федерална Република Германия, Индия и Хашемитско Кралство Йордания. 

Борисов откри комисията, честитейки празника на българските дипломати.

Комисията започна с изслушване на посланика на Кралство Испания Н. ПР. Алехандро Поланко Мата, който представи приоритетите на Испанското председателство на Съвета на ЕС.

Посланик Мата подчерта, че приоритетите на Испанското председателство ще надхвърлят живота на настоящата комисия. По време на председателството се планират множество междуправителствени срещи, събрания и четири срещи на върха на

"Всички поети задачи по време на председателството ще бъдат ососбено значими, защото те ще надхвърлят живота на тази комисия. В рамките на нашето председателство искам да подчертая, че това беше проект на Испания, за който работи от две години и през следващите месеци ще проведе над 22 неформални министерски срещи, повече от 400 технически, културни и други граждански събрания и се предвиждат четири срещи на върха – с Латинска Америка, стратегическата автономия върху Европейската икономическа общност, освен провеждането на Европейския съвет за закриване на председателството“, заяви посланик Мата.

Представени бяха и приоритетите на Испанското председателство – реиндустриализацията на Европа, зеленият преход, социалният аспект, засилването на европейското единство. Те ще бъдат осъществявани посредством гъвкавостта и солидарността. Според Н.Пр. именно благодарение на тези два способа могат да бъдат преодолени всички предизвикателства, пред които е била изправена Европа през последните две години.

"През последните години видяхме, че поради различни причини Европа се сблъска със събития, които не беше очаквала. Наложи й се да открие и приложи гъвкави отговори с критерий на единство и солидарност. Това е линията, която следваме. За нас принципа на солидарността е много важен, но също така и гъвкавостта“, заяви посланикът на Кралство Испания.

Испания подкрепя България за влизането и в шенгенското пространство, а посланик Алехандро Мата изрази надежда България да бъде приета в Шенген в рамките на Испанското председателство.

Министерството на външни работи приветства заложените от Испания приоритети.

На въпрос на "Възраждане“ за отношенията на РСМ и България, както и възможностите за присъединяването на югозападната ни съседка към ЕС, посланикът каза, че се надява двустранният диалог да продължи да се развива. Той обаче смята, че трябва да бъдат изпълнени всички изисквания, заложени в т.нар. "Френско предложение“.

Борисов подчерта, че България е направила огромен жест, вдигайки ветото си над Северна Македония. Той бе категоричен обаче, че има множество събития, случили се през последните месеци, които пораждат напрежение в българското общество по отношение на спазването на договора за добросъседство между държавите. 

"Моля ви да предадете ви на вашите ръководители, че тази тема е изключително чувствителна. Имаме реални случаи, които създават напрежение. Имаме много ясно пописан договор за добросъседство, където се казва всичко, което е необходимо. Много е важно да алармирате, че българското общество очаква да се спазва договорът за добросъседство“, заяви Борисов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1133):
06.06.2024 Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 250 000 лв. 
31.05.2024 Внесоха подписите за ново извънредно заседание на парламента
30.05.2024 Искат отново извънредно заседание на парламента, ето кога и защо
21.05.2024 ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените на тока
21.05.2024 Пеевски: Мечтата на Асен Василев беше да стане премиер, Христо Иванов поиска да бъде президент
21.05.2024 Извънредно заседание на парламента: Депутатите прекъсват ваканцията си заради пенсиите
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).