Бойко Борисов защити участието на България в "Южен поток"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:26 / 21.11.2012
1798
Българският премиер защити споразумението между България и Русия за изграждане на противоречивия газопровод "Южен поток", който струва 16 милиарда евро, на територията на страната, като заяви, че проектът има по-добри перспективи от тези за подкрепения от Брюксел конкурентен план, който ще облагодетелства Европа, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Бойко Борисов каза, че държавни пари няма да бъдат влагани в българския участък от газопровода, който ще доставя руски газ по дъното на Черно море. Той ще бъде проектно финансиран и няма да получи никакви държавни гаранции от София.

"Това ще създаде работни места в България", заяви Борисов пред изданието. "Следващото правителство ще събира транзитните такси (за газа, транспортиран през газопровода) и това ще помогне да се изплащат по-високи пенсии и да се строят музеи и стадиони", посочи премиерът.

Борисов опроверга появилата се в редица медии информация за това, че в качеството на отплата за строителството на газопровода на своя територия София е готова да се откаже от получаването на такси за транзита на синьо гориво в близките 15 години. Той изрази своята изненада от въпросите за това дали проектът ще бъде осъществим при условията на падащото потребление на газ и разнообразяването на източниците за доставка, последвала бума на шистовия газ в Северна Америка.

Подобни въпроси, каза той, трябва вместо това да се отнесат до "Набуко" - подкрепения от ЕС проект за доставка на газ от Каспийско море, за който Борисов каза, че е основен приоритет на България.

"Досега за "Набуко" са похарчени десетки милиони евро, за да бъде администриран, и все още не знаем източника на газ за газопровода", посочи той.


Виж коментарите (2)

Още по темата (276):
15.03.2022 Вучич: България трябва първо да попита Сърбия, ако ще спира руския газ
14.01.2021 Внасяме 225 млн.куб.м. азерски газ по стария газопровод от Гърция
02.01.2021 "Газпром": "Турски поток“ е съвременен, ефективен и сигурен газопровод
01.01.2021 Борисов: България е с най-ниския дефицит в Европа
31.12.2020 Вече получаваме природен газ от Азербайджан
29.12.2020 Вучич обяви официалното откриване на "Балкански поток“
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).