Болничен шеф: Пълно безхаберие! Масово не носят маски, като направиш забележка - скачат!

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
14:47 / 12.08.2021
1807
В другите държави не се ограничава капацитетът на заведенията за обществено хранене, а държавата осигурява безплатни бързи антигенни тестове. За да влезеш, правиш тест и ако си отрицателен - сядаш. Вместо да се дават помощи 60/40, 80/20, нека хората да работят и държавата да плаща тези антигенни тестове. Така  ще се осигури свободна циркулация на хората, а в същото време бизнесът няма да затъва. Това заяви директорът на УМБАЛ "Пловдив" д-р Динчо Генев, който участва в заседанието на областния кризисен щаб, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Според д-р Генев, трябва да се предприемат мерки срещу пълното безхаберие на хората. Наблюденията му, че в магазините и в хипермаркетите клиентите масово са без маски, не се спазва хигиена и отстояние, а ако направии забележка - скачат срещу теб. Не смятам, че това е нормално, коментира той. 

На заседанието на щаба днес ще се обсъжда готовността на здравните заведения за посрещането на четвъртата вълна от ковид. В бившата Окръжна болница се поддържат около 60 легла за нетежко болни и 15 интензивни легла. В момента в ОАИЛ се лекуват двама пациенти в тежко състояние.

"Разбрали сме се с РЗИ този месец да ни даде почивка, за да осигурим добри условия за пациентите, тъй като предния път хората буквално бяха нахвърлени по леглата. Всичко го правихме по спешност. Затворихме хирургията и я направихме ковид. Сега условията са подходящи за пациенти с ковид" - коментира болничният шеф.

Преди епидемията средният разход за един пациент е бил около 925 лв., а лечението на ковид е увеличено с около 30% и вече е 1255 лв., като в тази цена са включени лекарствата, оборудването, дезинфекцията и предпазните средства. Финансирането е недостатъчно, защото остойностяването на клиничните пътеки изначално е неправилни и не включва труда на лекарите и медицинските сестри. "Не говоря за лобизма. Има надценени и подценени клинични пътеки и това може да се види по кои специалности има специализанти" - коментира д-р Генев и посочи като неатрактивна педиатрията.

Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги" работи усилено, докато в болниците "Пловдив", "Пълмед" и "Каспела" няма постоянни кадри и лекарите са на ротационен принцип. 

Министърът на здравеопазването да си гледа работата и да не позволява да му се бъркат много - препоръча болничният шеф. Смята, че трябва да има единоначалие за добър резултат и посочи като пример разнобоя между РЗИ-София и МЗ.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).