Болници остават без връзка с НЗОК заради нов софтуер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:34 / 04.04.2016
648
Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград и още десетки болници в страната от днес остават без софтуер, чрез който лечебните заведения отчита дейността си пред Регионалните здравноосигурителни каси, съобщава БНТ. 

От националния център по обществено здраве и анализи казаха, че промяната на софтуера се налага, заради влизането в сила на новата наредба, която определя основния пакет здравни дейности за болниците, гарантиран от Националната здравноосигурителна каса.

Директорът на белодробната болница в Благоевград д-р Петър Георгиев заяви, че заради липсата на софтуер няма да могат да пращат ежедневните си отчети до регионалната здравноосигурителна каса, колко пациенти са преминали през здравното заведение и как са били лекувани. Другото притеснение на лекарите е по какъв начин касата ще плати на болниците за извършената от тях дейност.

"Това нещо ни се съобщава в последния момент. Така че ние не можем да подаваме. Разчитаме на това, че касата влиза в положение и ще изтърпи може би седмица да не им подаваме, да им поддадем със задна дата отчетите", коментира д-р Петър Георгиев, директор на белодробната болница в Благоевград.
Проблемът няма да се отрази на приема на пациенти и тяхното лечение, казаха още от ръководството на болницата.
"Това са болни хора и те не са виновни, за това че някой не си е оправил нещата или някоя софтуерна фирма е решила да извива ръце в последния момент на болници и министерство", поясни още той.

Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи казаха, че днес е взето решение да се направи актуализация на софтуера. Новата програма ще трябва да бъде готова до 15 април и предоставена безвъзмездно на болниците.

От Националната здравна каса пък излязоха със съобщение, че отчетите на лечебните заведения ще се приемат след 18 април.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Ето по кое произведение пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ
Решено: Депутатите се събират извънредно във вторник заради пенси...
Важно съобщение за пенсиите от НОИ
Диана Русинова: Автомобилът на НСО едва ли се е движил с 50-60 км...
Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече им...
Жената от катастрофата с Петков и автомобил на НСО е с опасност з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).