Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Болници спират плановите операции
Автор: Екип Varna24.bg 09:29 / 01.04.2016Коментари (4)1251
© Varna24.bg
Болници спират плановите операции и прием. Отказът им да хоспитализират пациенти, които не са спешни случаи, е в резултат на призива на Българския лекарски съюз, съобщиха от съсловната организация. 

Това важи за общинските, областните и някои от частните лечебни заведения. Университетските болници се разграничиха от искането на съюза. Още във вторник от тяхната асоциация обявиха, че те ще приемат пациенти не само спешни, но и планови, и медиците няма да излязат на улицата. Спешните медици също отказаха да ги подкрепят и продължават работата си.

Българският лекарски съюз обявява и общонационален протестен митинг на 6 април от 15 часа на площад "Независимост", пред Министерския съвет. Оттам твърдят, че недоволството е заради неясните правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ.

Националният съвет на съсловната организация се обяви срещу служебния национален рамков договор, който влиза в сила от днес, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Болници в страната ще спрат да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изискванията, поставени от здравния министър Петър Москов. За това сигнализираха лекари по време на дискусия за здравната реформа, организирана от омбудсмана Мая Манолова вчера.
По думите на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, само осем лечебни заведения ще поемат раковоболните заради завишените изисквания на Министерството на здравеопазването.

По време на дискусията пациенти и неправителствени организации се обединиха около идеята, че готвените реформи няма да подобрят достъпа на пациента до медицинска помощ, а лекарите заявиха, че не искат "за всеки косъм да пишат доклад".

Липса на диалог от страна на здравните власти и нормативна бъркотия. На това се дължат проблемите в системата, обобщи омбудсманът Мая Манолова. Тя обяви, че ще напише препоръки на министър Москов за възобновяване незабавно на диалога с лекарите, Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общинските болници и организацията на частните лечебни заведения, за да се търсят и постигнат взаимноприемливи решения. Манолова обяви, че ако министър Москов не изпълни препоръките й, ще пише и на министър-председателя Бойко Борисов, като подчерта, че правилата важат за медиите и затова трябва да бъде чут и техният глас.

Служебният рамков договор не е добро решение, защото регламент, въведен набързо, без да чуеш другата страна, не води до нищо положително, посочи тя.
Междувременно Столичният общински съвет взе решение да инвестира над 1 млн. лева в общинското здравеопазване, като със средствата ще бъде купена нова апаратура за общинските болници.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 01.04.2016 г.
-1
 
 
Частните болници сега ще поемат операциите. Това им е добре дошло за тях. Нека сега всички видят,че може без държавни болници. И без това в тях работят само убийци.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: