Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борбата на България за Шенген: Ще станем ли жертва на чужди политически битки през есента?
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 08.07.2023Коментари (2)1326
©
Със сигурност имаше индикации от страна Нидерландия, че ще спазва линията на Европейската комисия, която като цяло е за приемането на България и Румъния в "Шенген“. Че няма да търси нови изисквания и критерии. Това каза за аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

"Нещо повече – дори имаше индикативна дата за приемане на България в Шенген заедно с Румъния през октомври месец. Вижте, разделянето – да, то е възможно. Практически е неизпълнимо, защото каква ще да е тази външна граница – река Дунав. Не съм убеден, че румънците могат да подсигурят наистина солидна граница, ще им струва много средства и ще отнеме време. Но да речем, че има политическа воля за разделянето.

Имаше такава, да. Смятам сега обаче, че Австрия остана единствената държава, която има някакви забележки, и тя нямаше да може да ги удържи. Така че като цяло очакването е позитивно. А вие знаете ли, по какво може да се ориентирате? По факта, че Бойко Борисов става член на Външната комисия, даже иска да я оглави, и по факта, че Кирил Петков пък иска да оглави Комисията по европейски въпроси и да я кръсти Комисия по присъединяване към "Шенген“. Те искат да си припишат заслугата и всичко това – в следствие на ясната индикация, че Нидерландия ще оттегли своите забележки", обясни Витанов.

Той допълни, че всичко това е било допреди няколко дни, защото има нещо, което в България не се знае - има нова ситуация в Нидерландия, която предполага, че правителството на Марк Рюте ще падне всеки момент. (бел. ред. Интервюто е проведено на 07.07.2023 г., когато Петър Витанов направи тази прогноза. В същия ден вечерта стана ясно, че премиерът на Нидерландия Марк Рюте ще подаде оставката на кабинета си, след като не се постигна съгласие по мерките за ограничаване на имиграцията)

"Вие знаете, че основният проблем пред Нидерландия е животновъдството и необходимостта от намаляване на замърсяването, което означава, че заради емисиите от едрия рогат добитък в Нидерландия, която гледа най-много глави добитък в целия Европейски съюз, заради огромното замърсяване този сектор има друг тип проблеми, включително и социални проблеми – не се развива строителството, защото строителството само по себе си отделя много емисии.

И за да може да се компенсира едното, се занемарява другото. Това води до тежки социални проблеми в големите градове, това води и до вътрешни противоречия на политическите партии. Въпрос на дни е да падне правителството. Ако правителството падне, което е, бих казал, по-вероятният сценарий към момента, партията на Марк Рюте ще се опита да измести дебата от замърсяването в посока миграцията, защото темата "Замърсяване“ им е неудобна, тъй като техните привърженици, на партията на Марк Рюте, в големите градове са твърдо "за“ намаляване на въглеродните емисии, но техните привърженици извън градските места са "за“ дерогация, с други думи, за повишаване нивата на замърсяване, защото там са земеделските райони.

И сега идеята на Рюте и на неговата партия е да измести фокуса на дебата от замърсяването в миграцията, тъй като те са много крайни и много рестриктивни. Ако изместят дебата в посока миграцията, можете да бъдете сигурни, че Нидерландия ще запази своите резерви и ние ще станем жертва на техните политически битки през есента. Но това предстои да го видим", категорично заяви Петър Витанов.



Още по темата: общо новини по темата: 530
09.05.2024 »
08.05.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Другаря Витанов да не гледа Рюте ,а своя президент ,кремълски чорап. Аман от червени боклуци.
+1
 
 
Ние сме жертва на чужди политически битки! За съжаление управляващата върхушка е прекия им проводник!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: