Борим се с 4 грипни щама през есента

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:39 / 12.09.2017
1286
С четири грипни щама ще се борим тази есен и зима. Сред тях нови няма, познати са. Не са и смъртоносни, но могат да докарат тежки пневмонии, ако заразата не се лекува навреме. 

Това съобщи за "Монитор" директорът на Националния център за заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Щамовете от тип "А" са пандемичен, наричан още свински, и "Болзано", а от тип "В" - "Виктория" и "Ямагата", уточни ученият, позовавайки се на най-нова информация от Световната здравна организация. По думите му все още е рано да се прогнозира кога ще настъпи грипната епидемия в предстоящия есенно-зимен сезон. Според него, като се има предвид, че миналата зима тя е била закъсняла в края на януари - началото на февруари, не е изключено и тази година да е в този период.

Имунизацията е един от най-сигурните начини, които не позволяват инфекцията да протече в тежки състояния, каза проф. Тодор Кантарджиев. За да е тя ефикасна и да изгради имунитет, трябва да направи 21 дни преди появата на грипните щамове, посочи той и обясни, че краят на септември - началото на октомври е най-подходящото време за инжекцията.

Репортерска проверка установи, че новите ваксини все още не са налични в аптеките. Очаква се те да бъдат пуснати в продажба най-късно в началото на следващия месец.

От тази година за първи път се въвеждат четиривалентни противогрипни ваксини. Това е по настояване на Световната здравна организация, за да може да се повиши значително ефективността на сезонните имунизации. От СЗО са сериозно притеснени за все още слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни и посочват високата смъртност навсякъде по света от грип. 

България е една от страните с най-ниско потребление на ваксини срещу грип, то е под 2 процента.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).