Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борислав Гуцанов: България ще загуби стотици милиарди, ако до май не започне строителство на 321 и 322 лот на коридор IV
Автор: Екип Varna24.bg 16:47 / 13.12.2022Коментари (0)855
©
"България ще загуби стотици милиарди, ако до май не започне строителство на 321 и 322 лот на коридор IV. Има риск България да престане да бъде транзитна дестинация", каза от парламентарната трибуна Борислав Гуцанов от ПГ на БСП, информира пресцентърът на социалистите.

"От парламентарната група на "БСП за България“ преди повече от 10 години направихме първите сондажи на строителството на автомагистралите и доказахме, че те не се строят по начина, по който трябва да се извършва това строителство. Преди 5-6 години отново направихме подобни сондажи и отново сигнализирахме прокуратурата. За жалост, това стана нарицателно злоупотребите в този бранш и инхаус процедурите, от нещо добро, се превърнаха в нарицателно за корупция", каза още той по време на изслушването на служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Младен Шишков, инициирано от "БСП за България".

По време на изслушването от левицата отправиха множество въпроси, свързани с трите най-важни транспортни коридора в страната ни.

"С развитието на пристанищата в източната част на Средиземно море и особено Атина-Солун-Александруполис, построяването максимално бързо на трансевропейския транспортен коридор IV е един от най-важните транспортни коридори за страната ни", посочи Гуцанов.

Депутатът от "БСП за България" Манол Генов отправи въпрос към министър Шишков, свързан със сроковете по доклада за въздействие върху околната среда на магистрала "Струма": "Там има и тънки бюрократични моменти. Трябва да се направи анализ за въздействието на мерките, които са посочени в доклада по ОВОС, за да бъдат постигнати целите. В какъв срок ще възложите този анализ и кога предполагате, че той ще бъде вече наличен?“, попита Генов.

"Повече от 1 година се управлява държавата от служебни кабинети. В този случай, когато говорим за едната част от транспортен коридор IV – ОВОС-а ще изтече в средата на май. Ако дотогава не започне реалното строителство и не се подпишат договори за лотовете 321 и 322, то тази магистрала няма да може да бъде завършена. Става въпрос за стотици милиарди, които държавата ще изтърве, ако Народното събрание и Министерски съвет не вземат правилните мерки", предупреди от своя страна Борислав Гуцанов.

Той обърна внимание и на риска България да престане да бъде транзитна дестинация.

"Участъкът Монтана-Враца се намира в предаварийно състояние – все още не е определено трасе и няма стартирало възлагане. Ако не се подпишат договорите за Кресна и ако не се усили максимално бързо строителството около Видин, този проект ще бъде окончателно изтърван", добави социалистът.

Във връзка с АМ "Черно море" Гуцанов изтъкна, че по време на редовното правителство е започната ОВОС и е имало напредък и затова помоли министъра да даде актуална информация по дейностите за изграждането на магистралата. "Няма да коментирам нарушенията и евентуално кражбите, надявам се прокуратурата най-после да се произнесе по този въпрос. Не е нормално 50 години да се строи тази магистрала и да няма връзка между София и Варна", коментира Гуцанов за строителството на АМ "Хемус".

В заключение той определи инфраструктурата и транспортните коридори като изключително важна част от икономиката на страната ни.

"Смисълът на този дебат е как да направим така, че по-бързо да се случват тези инфраструктурни обекти. Поне за такива неща трябва да има общо виждане на политическите партии", категоричен бе депутатът от левицата.

"Нека да имаме едно правилно планиране и да са ясни всичките коридори. Ако е необходима законодателна инициатива, ние от БСП сме готови на такава. Не е нормално толкова важни обекти да не могат да се построят 50 години. Това е абсурдно. Или ние имаме волята да погледнем държавнически на тези процеси, или продължаваме да седим в тази дупка. Защото тук става въпрос за хиляди работни места и реални приходи в икономиката на държавата", каза още Борислав Гуцанов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: